Život s úsměvem


Zeleninová jídla

Chceme-li poznat, co je nejlepším pokrmem, musíme zkoumat Boží původní plán, týkající se stravy člověka. Ten, který učinil člověka a který chápal jeho potřeby, stanovil Adamovi stravu. „Aj,“ řekl, „dal jsem Vám všelikou bylinu, přinášející símě, ... a všeliký strom, na němž je ovoce, přinášející símě. To bude Vám za pokrm.“ Když člověk odešel z ráje a musel si obděláváním půdy získávat živobytí, dostal povolení jíst i „bylinu polní.“ I. Moj.1,29, 3,18.

Strava, kterou vyvolil Stvořitel, skládá se z obilí, ovoce, ořechů a zeleniny. Tyto pokrmy, připravené pokud možno co nejprostěji a nejpřirozeněji, jsou nejzdravější a nejvýživnější. Dávají sílu, vytrvalost a svěží rozum, jak tomu není u složitější a dráždivé stravy. Poslušnost zdravotních rad nás zbaví mnohého utrpení, zármutku a zoufalství. Prostá strava bude mít blahodárný vliv na jemné nervy mozku, které zesílí a více se nebudou otupovat a ochrnovat. Mnoho lidí na světě trpí nemocemi a dokonce předčasně umírá z nedostatku znalosti o zdravém stravování. Budeme-li poslušni přírodních zákonů, kterým podléhá také lidský organismus, zachováme své zdraví.

Reforma výživy by měla být postupná. Správně prováděna reforma zvýši naši odolnost vůči nemocím, dodá sílu a energii k vykonávání běžných povinností.

Při přípravě zeleninových salátů využíváme sezónní zeleniny a čerstvého koření podle možností a především uplatníme vlastní fantazii. Nepoužíváme ale příliš mnoho druhů zeleniny najednou, tři druhy nanejvýš zcela stačí. Saláty promícháváme s citronem, olejem, smetanou, bílým jogurtem, můžeme doplnit ořechy nebo nasekanými vařenými vejci. Nikdy NESOLÍME, ničí se tím cenné vitamíny. Jako koření na dochucení používáme např. česnek, cibuli, křen - kořen i listy, nať petržele, kerblíku, libečku, bazalky, kopru, máty, šťovíku apod.

 

Salát z kyselého zelí

Kyselé zelí, stejný díl nastrouhané mrkve a trochu méně nakrájené cibule promícháme s trochou oleje. Necháme v chladnu chvíli zaležet

 
Salát s křenem

1 hlávkový salát, 2 mrkve, 1 okurek, 1 cibule,1 šálek listů křenu, 1 lžička bedrníku, 1 lžička šťovíku, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžičky převařené vody, ořechy.

Natrháme salát, postrouháme mrkev, pokrájíme okurek na plátky a cibuli na kolečka. Přidáme jemně sekané listy křenu a ostatní suroviny. Promícháme a ozdobíme sekanými ořechy.

 
Salát z červené řepy s křenem

Červená řepa, křen, citrónová šťáva.

Očištěnou rozkrájenou řepu uvaříme do měkka, slijeme a vychladlou postrouháme na hrubším struhadle na nudličky, také křen postrouháme na jemném struhadle. Smícháme a zalijeme zálivkou, tj.vlažnou vodou s citrónovou šťávou. Salát je chutný i zaležený.

 
Salát s plícníkem

2 lžičky plícníku, křen, česnek, cibule, jogurt, hlávkový salát

Na drobno nakrájený plícník smícháme s jogurtem a postupně přimícháváme ostatní suroviny. Touto směsí zalijeme hlávkový salát.

 

Cuketový salát

150g cukety, 1 cibule, vejce, jogurt nebo smetana

Cuketu nakrájíme na jemná kolečka, cibuli na nudličky, přidáme pokrájené na tvrdo uvařené vajíčko a zalijeme jogurtem.

 

Zelená petržel na syrůvku

Bohatý zdroj vitamínu C a provitamínu A

Smícháme kedluben, celer, mrkev, petržel zelenou, trochu citrónové šťávy a olej.

 

Americký salát

1 hlávka salátu, 3 rajčata, 1 menší okurka, olej, česnek, kerblík.

Natrhaný salát smícháme s nastrouhanou okurkou (neloupanou), ochutíme česnekem a kerblíkem, pokapeme olejem a ozdobíme pokrájenými rajčaty.

 

Kedlubnový salát

3 kedlubny, citron, olej, pažitka.

Postrouhané kedlubny s pokrájenými mladými listy smícháme s nasekanou pažitkou, okyselíme citrónovou šťávou, pokapeme olejem a zdobíme petrželkou.

 

Kedlubnový salát 2

2 kedlubny, 1 kyselá okurka, lžíce křenu, cibule, olej nebo smetana.

Smícháme postrouhané kedlubny a okurku s křenem a nasekanou cibulí. Pokapeme olejem nebo smetanou.

 

Kedlubnový salát 3

2 kedlubny, 2 papriky, okurka, cibule, pažitka, olej nebo smetana.

Smícháme postrouhané kedlubny a okurku s křenem a nasekanou cibulí. Pokapeme olejem nebo smetanou.

 

Pekingský salát 1

Čínské zelí, okurka.

Nasekáme, smícháme a spojíme smetanou. Ochutíme koprem.

 

Pekingský salát 2

Čínské zelí a mrkev stejným dílem, cibule, zel. petrželka, citron, olej

Nasekáme, smícháme a spojíme smetanou. Ochutíme koprem.

 

Kapustový salát

Mladá kapusta, cibule, citron, olej

Nasekáme, smícháme a spojíme smetanou.

 

Salát z květáku

Mladý květák, citron, smetana,

Nakrájíme květák a pak zdobíme rajčaty a zelenou petrželkou. Možno také připravit s křenem.

 

Mrkvový s křenem

Mrkev, křen, voda s citronem a olejem nebo smetanou, vlašské ořechy.

Do postrouhané mrkve zamícháme strouhaný křen a strouhané ořechy, zalijeme vodou s citronem a pokapeme olejem.

 

Zelný salát s okurkami

250 g zelí, 250 g okurek.

Zelí nakrouháme, přidáme špetku drceného kmínu a soli, necháme půl hodiny uležet, pak přidáme nastrouhaný okurek, ochutíme citronem, pokapeme olejem a ozdobíme petrželkou.

 

Fazolový s paprikou

3 papriky, 250 g vařených fazolových lusků, citron, olej, kopr.

Do vařených lusků přidáme papriky nakrájené na nudličky, ochutíme citronem, pokapeme olejem a ozdobíme koprem. *

* V letním období můžeme saláty využít místo vařeného jídla spolu s chlebem nebo pečivem místo oběda nebo večeře. Nebo si můžeme připravit obložené chleby - tj. namazané nějakou pomazánkou a obložené syrovou nakrájenou zeleninou, popř. vařeným vejcem….tuňákem, … lososem ….

 

Chřestová polévka

máslo, zelený chřest, cukr, zakysaná smetana, hladká mouka, sůl, bílý pepř

 Omytý chřest rozdělíme na dvě části. Spodní část chřestu oloupeme a společně s hlavičkami uvaříme v osolené a ocukrované vodě. Po uvaření hlavičky vyndáme, spodní část chřestu pokrájíme a vložíme zpět do vody, kde jej rozmixujeme. Polévku dle potřeby zahustíme jíškou vytvořenou z másla a mouky. Pokud je polévka již tak dostatečně hustá, tak nemusíme. Nakonec jemně opepříme bílým pepřem, přilijeme zakysanou smetanu a ozdobíme hlavičkami chřestu. Krémová chřestová polévka se obvykle podává s tmavým nebo bílým pečivem.

Krémová chřestová polévka výtečně chutná i za studena. Je to osvěžující letní pokrm.

 

 
Dýňová polévka

900 g dýně, 1 větší cibule, 1 mrkev ,1 řapíkatý celer ,5 šálků vývaru ,sůl ,1/4 lžičky sušené šalvěje ,čerstvě mletý pepř ,lžíce másla

Dýni oloupeme a vyndáme semínka. Dužinu nakrájíme zhruba na centimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a celer oškrábeme a také nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme máslo, na něm osmahneme cibulku, mrkev a celer dokud nezměknou, ale nikoliv zhnědnou. Přidáme dýni nakrájenou na kostičky, 4 šálky zeleninového vývaru, šalvěj, sůl a pepř. Přivedeme rychle k varu pak snížíme teplotu a zakryté vaříme asi 45 minut, nebo než je dýně měkká. Dochutíme dle chuti.

Uvařenou dýňovou hmotu nalijeme do mixéru a rozmixujeme (nebo pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem). Přidáme zbývající šálek vývaru. V případě, že je dýňová polévka příliš hustá, naředíme ji vodou nebo mlékem. Znovu přihřejeme a podáváme. Dýňová polévka se nakonec ozdobí snítkou bylinek.

 

Polévka z dýně Hokaido 

množství použitých ingrediencí podle chuti - Dýně Hokaido, Olivový olej, Bazalka, Citronová šťáva, Kari, Sůl, Lžíce kysané smetany

Na olivovém oleji osmahneme na kostky nakrájené dýně Hokaido, ochutíme kari kořením podle chuti, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Uvařené dýně Hokaido rozmixujeme, přidáme čerstvou bazalku, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a osolíme. Polévka z dýně Hokaido může mít mnoho podob.

 

Čočková polévka s kysaným zelím

150 g čočky, 250 g kysaného zelí, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 cibule , 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky ,1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 špetka cukru, 2 stroužky česneku

Čočku dáme do hrnce, propláchneme studenou vodou a odstraníme případné nečistoty. Také si ji můžeme namočit den předem. Poté vodu slijeme a čočku zalijeme čerstvou vlažnou vodou, přidáme zeleninový bujón a dáme vařit. Mezitím propláchneme studenou vodou kysané zelí a nakrájíme ho na menší kousky. Až je čočka uvařená do poloměkka, přidáme zelí a vaříme dále. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme na drobnější kostičky. Osmažíme na pánvi na oleji do zesklovatění, zaprášíme moukou, pořádně promícháme a odstavíme z ohně. Poté ji rozředíme studenou vodou na řidší kaši. Jakmile máme uvařenou čočku se zelím, zahustíme ji osmaženou cibulkou s moukou, opepříme, případně dosolíme a krátce povaříme. Dochutíme česnekem, případně trochou cukru.

Čočkovou polévku s kysaným zelím dochutíme majoránkou.

 

Bramborová polévka

3 brambory, 1,5 l vody, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 hrst sušených hub (nejlépe hřibů), 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, majoránka, kmín, sůl, pepř, olej, máslo, petrželová nať, Bramborová polévka – postup přípravy

Sušené houby namočíme asi na 1 hodinu do vody. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a společně osmahneme. Zalijeme vodou a vaříme asi 10 minut. Přidáme oloupané na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme scezené houby.

Z másla a mouky si vytvoříme světlou jíšku, za stálého míchání ji přilijeme do polévky a necháme asi 15 minut povařit. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme prolisovaný česnek a majoránku, dále už nevaříme. Na závěr se bramborová polévka ozdobí nadrobno nasekanou petrželovou natí. Podáváme s čerstvým pečivem.

Tip: Před koncem vaření můžeme do bramborové polévky rozklepnout 1 vejce, promíchat a dále už nevařit.

 

Zdravě jíst, neznamená pouze mít zdravé recepty.

Tak jako součásti celého týdne je den Sobotní určený Bohem k odpočinku, tak také součástí zdravých receptů a jídelníčku je půst. Je jeho nezbytným doplňkem. Někdy se postíme jedno jídlo, jindy den a někdy, zvláště na jaře nebo v létě, tři i více dnů.

Pokud se pro půst rozhodneme měli bychom 2 až 3 dny před ním jíst hodně ovoce nebo zeleniny.

V době postu můžeme užívat různé bylinné čaje, abychom podpořili čistící schopnost organismu. Po půstu bychom měli opatrně začít s jídlem v malých dávkách a postupně během tří dnů zvyšovat na normální objem potravy. Dbejme na to, aby strava byla dobrého složení.

„Nejednomu člověku by víc než léky posloužil jednodenní půst každý týden (nebo i dva dny). Přineslo by mu to nesmírné požehnání.“