
Život s úsměvem
Dobroty z tvarohu
Tvarohová pomazánka je výborná jarní večeře. Je lehký, dietní, výživný, lahodný, všestranně použitelný a je miláček pro slanou i sladkou kuchyni. Jmenuje se tvaroh a chutná na sto způsobů. My se podíváme alespoň na pár dobrot, které ocení vaši malí i velcí.
Pomazánky s tvarohem
Vždycky měkký tvaroh rozředíte zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem tak, aby se dal lépe umíchat. Potom jej osolíte a přidáváte:
- strouhaný křen
- nadrobno posekanou cibulku a pažitku
- drobně posekanou papriku, cibulku a mletou papriku
- vidličkou rozmělněné rybičky v tomatu a cibulku
- rybičky v oleji - slité, rozmělněné a cibulkou a vajíčkem uvařeným natvrdo
- libovolné bylinky a nahrubo drcený pepř
- nadrobno nakrájená rajčata a bazalku, trochu bílého pepře
Bláznivý jarní tvaroh
Fantazii se meze nekladou. Vezmete jeden měkký tvaroh (250 g) a velký bílý jogurt (200 g), šoupnete je do mixéru a přidáte: srdíčko i pár listů hlávkového salátu, pokrájenou bílou část pórku, misku naklíčených semínek vojtěšky, řeřich, ředkviček..., posekané stroužky česneku (podle chuti), pořádnou lžíci hořčice, trochu mletého kmínu a bílého pepře. Z toho všeho vymixujete hladký krém, do kterého ještě ozdobně vmícháte lístky salátu, plátky ředkviček, kroužky pórku – kroužky a proužky zeleniny můžete tvaroh zdobit přímo na černém chlebu, na bramborových plackách či na bramboráku...
Mùj tip: Výborný je i tvrdý tvaroh nastrouhaný na široké nudle- dá se s ním posypat i zeleninový šopský salát.