Život s úsměvem


Dobroty z tvarohu

Tvarohová pomazánka je výborná jarní večeře. Je lehký, dietní, výživný, lahodný, všestranně použitelný a je miláček pro slanou i sladkou kuchyni. Jmenuje se tvaroh a chutná na sto způsobů. My se podíváme alespoň na pár dobrot, které ocení vaši malí i velcí.

Pomazánky s tvarohem

Vždycky měkký tvaroh rozředíte  zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem tak, aby se dal lépe umíchat. Potom jej osolíte a přidáváte:

  • strouhaný křen
  • nadrobno posekanou cibulku a pažitku
  • drobně posekanou papriku, cibulku a mletou papriku
  • vidličkou rozmělněné rybičky v tomatu a cibulku
  • rybičky v oleji - slité, rozmělněné  a cibulkou a vajíčkem uvařeným natvrdo
  • libovolné bylinky a nahrubo drcený pepř
  • nadrobno nakrájená rajčata a bazalku, trochu bílého pepře
Bláznivý jarní tvaroh

Fantazii se meze nekladou. Vezmete jeden měkký tvaroh (250 g) a velký bílý jogurt (200 g), šoupnete je do mixéru a přidáte: srdíčko i pár listů hlávkového salátu, pokrájenou bílou část pórku, misku naklíčených semínek vojtěšky, řeřich, ředkviček..., posekané stroužky česneku (podle chuti), pořádnou lžíci hořčice, trochu mletého kmínu a bílého pepře. Z toho všeho vymixujete hladký krém, do kterého ještě ozdobně vmícháte lístky salátu, plátky ředkviček, kroužky pórku – kroužky a proužky zeleniny můžete tvaroh zdobit přímo na černém chlebu, na bramborových plackách či na bramboráku...

 

Mùj tip: Výborný je i tvrdý tvaroh nastrouhaný na široké nudle-  dá se s ním posypat i zeleninový šopský salát.