
Život s úsměvem
Recepty podle Mančingové - hubneme a nehladovíme!
Jídelníček podle Mačingové - všeobecné informace
Jídelníček Mačingové se může trochu lišit (podle vydání knihy), ale zásadní jsou níže uvedené recepty. Autorka v knize doporučuje nic nevynechávat a nezaměňovat. Jídelníček podle Mačingové je údajně pečlivě sestaven nejen z hlediska podílu vitamínů a trávících enzymů, ale má také napomáhat látkové výměně. Není vhodné měnit pořadí pokrmů. Když je moc velký hlad, můžeme si dopoledne dopřát sušené švestky či rozinky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí. Nalačno bychom si každé ráno měli dopřát sklenici převařené teplé vody.
Recepty v dietním a očistném programu Mačingové
Při dodržování diety podle Mačingové se objevují recepty, které je třeba znát. Potřebujeme přece vědět, o jaký pokrm se jedná a jaká by měla být jeho správná skladba.
Mrkvový salát
Mrkev a jablka očistíme, nastrouháme a promícháme v poměru 1:1:1 s nasekanými ořechy.
Salát z červené řepy
Na salát použijeme asi 3 větší řepy, 3 cl sklenici sterilované směsi mrkev s hráškem, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl a pepř. Řepu nastrouháme, promícháme s ostatními surovinami a podáváme s vejcem nebo sýrem.
Mrkvový perkelt
Na perkelt jsou potřeba tyto suroviny - mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín (mletý koriandr) a sojovou omáčku. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sojovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.
Brokolice s česnekem podle Mačingové
Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme brokolici a zlehka orestujeme. Brokolici s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Fazolové lusky s česnekem
Fazolové lusky (čerstvé nebo mražené) vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Lusky scedíme. Na olivovém oleji osmažime nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Prokládaná cuketa
Připravíme si 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek a sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omačky. Přidame česnek nakrajený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety a nechame zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Kuře s celerem podle Mačingové
Kousky kuřete namarinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou
Uvaříme si bezvaječné těstoviny (podle návodu na obalu). Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme.
Bezvaječné těstoviny se špenátem
Při přípravě postupujeme stejně jako u těstovin s kedlubnou, jen ji zaměníme za čerstvý špenát.
Boršč
Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si 1 misku mrkve, 1 misku celeru, 1 misku petržele, 1 misku kedlubny, 1 misku zelené papriky a 3 misky nakrajené uvařené červené řepy. Dále budeme potřebovat koření - sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy. Nezapomeneme na rajský protlak, 2 stroužky česneku a 1 cibuli. Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme řepu. Zvlášť si osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, převaříme. Vše na boršč dobře promícháme.
Hrachová polévka podle Mačingové
Na hrachovou polévku budeme potřebovat 400 g mraženého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř a lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidame máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy
Na recept si připravíme 300 g uvařené červené řepy, 100 g sušených švestek (předem namočených do vody) a 100 g vlašských ořechů. Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.
Pokud je toto pro klienta vhodné - dáváme k dispozici celý systém - více v poradně
Seznámíme s kompletním 28 denním očistným programem a přesným jídelníčkem podle Mačingové. - budete-li mít zájem