Život s úsměvem


Ostatní jídla

Dýně máslová - Rýže natural zapečená s máslovou dýní

Doba přípravy 70 minut, počet porcí 4-6

  • 450 g máslové dýně, oloupaná a zbavená semínek, nakrájená na kostičky
  • 1 šálek Rýže natural BIOHARMONI
  • olej
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 50 g krémového sýra (Lučina, Riccota)
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1/2 šálku cottage sýru
  • čerstvá petrželka na posypání
  • pepř a sůl
  • strouhaný parmazán

Propláchnutou rýži vložte do hrnce se 2 šálky vody. Osolte, přidejte kapku oleje a vařte na mírném ohni asi 45 minut.

Mezitím předehřejte troubu na 180°C.

Na pánvi na oleji zpěňte cibulku. Přidejte česnek, na kostičky nakrájenou dýni a hrášek. Společně poduste, dokud dýně nezměkne, asi 15 minut.

V misce smíchejte jogurt, krémový sýr, cottage sýr a ochuťte solí a pepřem. Smíchejte dýňovou směs s uvařenou rýží a sýry s jogurtem. Směs vložte do vymazaného pekáčku, smíchejte s polovinou strouhaného parmazánu a pečte asi 10 minut, pak posypte zbylým parmazánem a dopečte dozlatova ještě asi 5 minut.

Podávejte teplé, buď samostatně nebo jako přílohu 

 
Nákyp se špenátem a sýrem Monterey Jack
  • Počet porcí: 6
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba vaření: 25 minut

Ingredience

  • 6 velkých vajec
  • 4 lžíce nízkotučného mléka
  • 1/4 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • muškátový oříšek
  • 1 balení (nebo zhruba 300 gramů) čerstvého nebo mraženého trhaného špenátu, vylisovaného do sucha
  • 150 gramů sýru Monterey Jack (případně jiného dle vaší volby)
  • 8 krajíců na čtvrtky nakrájeného chleba

 

Průběh přípravy

  1. Předehřejte si troubu na zhruba 180 stupňů. Ve velké misce rozšlehejte vajíčka s mlékem, tymiánem, solí, pepřem a muškátovým oříškem, aby se jednotlivé ingredience dostatečně spojily. Do misky dále přimíchejte kousky špenátu, sýra a chleba.
  2. Vzniklou směs vložte do pečící misky a nechte péct. Speciální rada pro muže -  nákyp bude hotový, až  se nejen zbarví do hněda, ale také po jeho propíchnutí nožem vytáhnete nůž ven čistý.
  3. Upečený nákyp vytáhněte z trouby a před servírováním nechejte 5 minut odležet. 

 

Nutrické hodnoty pokrmu

  • Kalorie: 280
  • Tuk: 13 g
  • Cholesterol: 233 mg
  • Sodík: 545 g
  • Karbohydráty: 22 g
  • Proteiny: 17 g