
Život s úsměvem
Cizrna
Cizrnová pánev
400 g cizrny, 1 1/2 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce kurkumy, 2 čajové lžičky hořčičných semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka
Cizrnu nechte ve vodě 10-12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání orestujte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 -2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.
Cizrna na rajčatech
3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka
Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.
Cizrnový "eintopf"
1 polévková lžíce olivového oleje, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů, 1 hrnek na kostky nakrájené mrkve, špetka skořice, 3 hřebíčky, 2 velká rajčata, 3 hrnky uvařené cizrny, 1/2 hrnku odpeckovaných oliv, čajová lžička tymiánu, 1/2 hrnku nasekané petrželky, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, bílý pepř, mořská sůl
Cibuli a česnek necháme asi 5 minut podusit na oleji. Poté přidáme houby, mrkev a opět necháme asi 5 minut podusit. Přidáme skořici, hřebíček, bílý pepř, mořskou sůl a nakrájená rajčata, vše promícháme a dusíme 15 minut. Nakonec přidáme cizrnu, olivy, tymián, citrónovou šťávu a polovinu petrželky. Vaříme dalších 15 minut. Posypeme zbytkem petrželky a servírujeme.
Pomazánka z cizrny
1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl
Cizrnu po namočení uvaříme a rozmixujeme do měkka. Osolíme a smícháme s nasekanou cibulkou a nakrájenou pažitkou. Možno ještě dochutit kvalitní sojovou omáčkou.
Hummus
4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového másla), 1/2 hrnku citrónové šťávy, čerstvé lístky máty, 1 čajová lžička mořské soli
Všechny přísady společně rozmixujeme s trochou vody. Mixujeme dokud nám nevznikne hladká smetanová hmota. Případně dochutíme Pomazánka z cizrny
1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl
Cizrnu po namočení uvaříme a rozmixujeme do měkka. Osolíme a smícháme s nasekanou cibulkou a nakrájenou pažitkou. Možno ještě dochutit kvalitní sojovou omáčkou.
Veselá zeleninová polévka
200 g cizrny, 1 a 1/2 l vody, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 polévkových lžic olivového oleje, zeleninový vývar, pepř, bylinná sůl, bobkový list, 1 větší brambor, 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, mořská sůl
Cizrnu umyjte a nechte přes noc namočit. Druhý den vařte asi hodinu, poté přidejte nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou cibuli, olivový olej, zeleninový vývar, ochuťte bylinnou solí, pepřem a bobkovým listem. Nakrájejte brambor na kousky, mrkev na plátky, kedlubnu a celer na proužky a přidejte do polévky. Nakonec do hotové polévky přidejte nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a sůl. Celková doba vaření je asi 1,5 - 2 hodiny mořskou solí či kvalitní sojovou omáčkou. Zdobíme čerstvými lístky máty.