
Život s úsměvem
Čistící polévky
Čistící polévky bohaté na minerální látky, které prohřejí a uklidní – vhodné na zahájení jarní detoxikace
Pikantní detoxikační zelená polévka (recept na 2 porce)
4 stonky celeru
1 cibule
1 zelená paprika
5 hrstí čerstvých špenátových listů
2 stroužky česneku
½ lžičky kardamomu
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky drceného kmínu (římského)
1 lžička sušené máty 1 l vody, špetka soli a pepře
Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.
Draslíková balanční polévka (na 3 porce)
4 hrnky vody
4 střední cukety
3 celerové stonky, oloupané
1 hrnek zelených fazolek, oloupaných
1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené
3 střední rajčata, nakrájená
3 stroužky česneku
2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty
2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek
Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.
Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus (celý hrnec polévky)
2 střední pórky (pokrájené)
4 stroužky česneku (rozdrcené) 4 mrkve 4 stonky řapíkatého celeru
3 menší cukety
3 rajčata
2 hrnky mungo (adzuki) fazolí
3 listy kapusty
8 hrnků vody
1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti) šťáva z ½ citrónu
sůl a pepř
Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Detoxikační mungo polévka dle zásad ajurvédské medicíny (5 porcí)
400 g fazolí mungo
2 l vody ½ lžičky kurkumy (prášku)
2 špetky Ločidla čertova lejna (proti nadýmání, nemáte-li, nic se neděje, použijte saturejku)
trochu limetkové šťávy
2/3 polévkové lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
2-3 stroužky česneku
1/2 cibule
Ghí (přepuštěné máslo) nebo olivový olej
1 lžička drceného kmínu, koriandru nebo dalšího koření podle vaší chuti
mořská nebo himalájská sůl podle chuti
Důkladně fazole propláchneme a namočíme je přes noc nebo po dobu nejméně čtyř hodiny před vařením. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo olivový olej, přidáme lžičku kurkumy a 2 špetky Ločidla čertova lejna, pokud máme. Necháme několik vteřin zpěnit a pak přidáme namočené fazole, vodu a trochu čerstvého zázvoru. Na jeden díl namočených mungo potřebujeme asi čtyři díly vody. Necháme mírně vařit zhruba 20 minut, dokud fazolky nepovolí (záleží na délce namáčení, u naklíčených vaříme 5-10 minut) a v případě potřeby přidáme více vody. Vaříme do změknutí fazolí. Pokud používáte tlakový hrnec, polévku budete vařit pouhých 8 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme polévku vychladnout po dobu dalších 10 minut přiklopenou. Jakmile jsou fazole uvařené, rozehřejte ještě ghí nebo olivový olej v jiné pánvi, přidáme 2-3 stroužky nasekaného česneku a půlku nakrájené cibule a osmahneme lehce asi minutu, dokud vše nezměkne. Nyní přidáme trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku kmínu a koriandru, popřípadě další vámi vybrané bylinky (řeřicha, černý pepř, černý kmín, … ne papriku, ta moc zahřívá) a krátce osmahneme. Na závěr přidáme sůl. Nepřidávejte sůl na začátku, protože to dělá fazole tvrdší a pak trvá vaření déle. Poté směs zamácháme do fazolí a polévka je hotová. Polévku podáváme teplou, v misce zakápnutou limetkovou šťávou a můžeme ji ještě dozdobit čerstvými lístky koriandru.
Vegetariánský boršč
1 kus cibule
100 gramů celeru
100 gramů mrkve
100 gramů kořenové petržele
100 gramů řepy červené
100 gramů bíle zelí (nebo kysané)
3 kusy brambor
50 gramů slunečnicového oleje
1 ks bobkový list
1 lžička (mletá) papriky mleté
1 lžička bazalky (nebo nať řebříčku )
sůl
jablečný ocet (nemusí být)
petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná)
2 lžíce smetany zakysané (nemusí být)
Očištěnou červenou řepu nakrájejte na kostičky o síle 1 cm a poduste zvlášť na 2 lžičkách oleje. Mezitím očistěte ostatní zeleninu a brambory. Mrkev nakrájejte na 2 milimetrová kolečka. Celer a petržel na jemné hranolky o délce asi 2 cm, zelí na jemné nudličky.
Na zbylém oleji osmažte jemně nakrájenou cibuli, poprašte mletou paprikou a zalijte 1.5 l vody. Směs přiveďte k varu a postupně, po dvou minutách, vkládejte zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa, brambory.Vše povařte asi 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochuťte solí, popřípadě octem a nechte 15 minut rozležet.Na talířích ozdobte polévku sekanou natí a lžičkou zakysané smetany.
Tukožrudská polévka
6 velkých cibulí
4-5 rajčat
3 velké zelené papriky
1 menší celer kořen
1 svazek dužnaté celerové natě – řapíkatý celer
1 hlávka zelí bíle, čerstvé bylinky a mořská sůl dle chuti
Zeleninu nakrájejte na kostičky a 10 minut zprudka vařte, pak ztlumte oheň a vařte do změknutí zeleniny. Přidejte rozmačkaná rajčata a ještě vařte na mírném ohni a pod pokličkou přibližně dalších 20 minut. Polévku můžete mírně osolit, opepřit a dochutit bylinkami (nejlépe čerstvými). Tuto polévku můžete jíst kdykoliv pocítíte hlad. Snězte, kolik chcete naprosto kdykoli.
Polévka může mít pozitivní účinek, a to z hlediska "očisty" těla. "Polévka je částečně založena na principu očisty organismu, je v ní velké množství zeleniny, která obsahuje vlákninu, jež působí příznivě na pročištění střev. Zároveň však vzhledem k velkému podílu vlákniny ze zeleniny a vody z polévky dochází k odvodnění organismu, proto nezapomeňte na dostatečný pitný režim.
Detoxikační polévka se zázvorem (Dr.Frej)
čerstvý kořen zázvoru (asi 2,5 cm)
3ks mrkve
1/3 šálku rýže basmati
1 ks hřebíčku
3 ks celého pepře
1 středně velká mrkev
½ šálku pokrájeného květáku
½ šálku pokrájené brokolice
½ šálku prokrájeného celeru
½ šálku pokrájené cukety
½ šálku prokrájené petržele
špetka čerstvě mletého pepře
špetka kajenského pepře
asi 1,5 litru vody
Uveďte vodu do varu ve středně velkém hrnci. Oloupejte a nakrájejte zázvor na 4 nebo 5 kousků. Přidejte ho do vroucí vody, nádobu zakryjte a zmírněte oheň. Mezitím na sítu propláchněte rýži, dejte odkapat a přidejte do polévky, přepněte na střední oheň a znovu zakryjte. Omyjte a nakrájejte mrkev. Přidejte další pokrájené ingredience do vařící se směsi. Vařte po dobu dalších 10 minut. Přidejte papriku a pepř. Jezte jako polévku nebo po scezení pijte jako teplý vývar po celý den.