Život s úsměvem


Avokádo

Avokádo je ovoce (botanicky), plod HRUŠKOVCE PŘELAHODNÉHO . Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá PECKA  o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v KVĚTINÁČI. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád. 

Roste na stromě, který dorůstá výšky až 20 metrů a rodí až po 4 letech. Svým tvarem je avokádo podobné naší hrušce, jeho velikost se pohybuje v rozmezí 4 – 5 centimetrů. Již v době před naším letopočtem používali Aztékové toto ovoce jako afrodiziakum. 

Španělští mořeplavci se postarali o jeho rozšíření na ostrovy v Atlantiku. Až od začátku 20. století se avokádo pěstuje v tropických a subtropických oblastech jako vývozní artikl. Do Evropy se toto exotické ovoce dováží hlavně ze Španělska a Izraele. Pro svůj vysoký obsah vitamínů a ostatních látek, má příznivé účinky na organismus, pomáhá při snižování cholesterolu, ale i nadváhy.

Barva avokáda je různá, od tmavozelené a žluté po červenou až skoro černou. Při nákupu avokáda si vyberte tvrdší nezralý kus, rozhodně bez tmavých skvrn na slupce a nechte jej doma dozrát několik dnů zabalené v hnědém papíře, při pokojové teplotě. Nikdy nevkládejte do lednice! 

Nezralé avokádo je hořké, zajímavostí je, že avokádo začíná zrát, až když se utrhne ze stromu. Zralé avokádo poznáme tak, že je při stisknutí prstem mírně měkké, ale ne kašovité. Avokádo má měkkou máslovitou dužninu s mírně nasládlou oříškovou chutí, se skvělou výživnou hodnotou. Je i lehce stravitelné, doporučuje se při poruchách zažívání, lze podávat i malým dětem. 

Plod avokáda má silnou slupku, při jeho konzumaci rozřízněte plod na polovinu, přičemž narazíte na velkou pecku uprostřed. Po obvodu pecky veďte celý řez. Takto rozříznuté avokádo uchopte do obou rukou, půlky od sebe oddělte a vyjměte pecku. Dužinu můžete vydlabat lžičkou nebo jednotlivé poloviny plodu zbavit tuhé slupky a nakrájet na malé kostky. Dužinu následně pokapeme citrónem, aby dužina nezhnědla a nezhořkla a zachovala si cenné látky. 

Avokádo patří k energeticky nejhodnotnějším druhům ovoce. Nemusíte se mu vyhýbat ani během diety, neboť obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny, tzv. zdravé a velmi potřebné tuky. 

 

V čem pomáhá

Avokádo se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, proto je toto ovoce vhodné i ke snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pro zlepšení paměti. Vzhledem k folátům (kyselina listová), které avokádo obsahuje, doporučují avokádo lékaři i těhotným ženám. Dužina z avokáda má své uplatnění i v kosmetickém průmyslu. 

  • Bohatý zdroj bílkovin (vhodné i pro vegetariány)
  • Pomáhá při tvorbě červených krvinek
  • Podporuje soustředění
  • Pomáhá při snižování nadváhy
  • Zmírňuje menstruační bolesti​
 

Nutriční hodnoty

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky.

POZOR: avokádo obsahuje  PERSIN  -  který je silně jedovatý zejména pro papoušky, nebo kanárky. Intoxikace těchto zvířat avokádem většinou končí smrtí. Avokádo by se ze stejného důvodu nemělo podávat ani psům nebo kočkám.

Použití

V kuchyni: Avokádo se může stát ozdobou slavnostního stolu, pokud plod rozkrojíme, odstraníme pecku a trochu dužiny, vzniklý prostor naplníme třeba hráškem nebo čočkou smíchaných s dužinou a ochucených špetkou zázvoru, pepře a soli. Půlky avokáda můžeme také naplnit šlehanou nivou s křenem, případně s bramborovou kaší nebo jinou směsí podle vlastní fantazie.

Avokádo je velice dobré když ho jíme i syrové nebo tepelně upravené, dá se z něho dělat i velice dobrá zdravá polévka či pomazánka. Stačí - voda, olej, avokádo, popřípadě sůl, přidáme koření dle vlastní fantazie.

V léčitelství: Avokádo je ovoce, není však sladké, chutí spíše připomíná ořechy, tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků (100 gramů = více než 220 kcal = 920 kJ! a cca 15 g tuků (záleží na stupni zralosti)) i přesto se hodí do dietní stravy. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku nebo jako chutná svačinka, je však třeba si dát pozor na množství; má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.

Rady při nákupu

Čerstvé avokádo lze koupit v supermarketech, ovoci a zelenině či v květinářství po celý rok. Na jeho povrchu by neměly být znatelné otlačeniny ani žádné náznaky plísně či černých flíčků. Pokud si koupíte avokádo příliš tvrdé, můžete ho nechat dozrát na chladném místě v papírovém obalu. Přezrálé plody poznáme tak, že při jejich zmáčknutí zůstane v ovoci viditelná známka otlačení. Zpracované avokádo je k dostání ve formě pomazánek, dipů, past, oleje aj.

Využití v kuchyni

Čerstvé avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a poté oloupeme. Vydlabeme dužninu a rozmačkáme vidličkou. Aby nezhořklo, zakápneme jej citrónovou šťávou. Takto připravené ho přidáváme do salátů, pomazánek, omáček, koktejlů nebo jím plníme zeleninu. Půlky avokáda lze zapékat v troubě, smažit v těstíčku či péci jako slaný koláč. Specialitou je tatarák z avokáda.

  • 1 ks zralé avokádo
  • 1 lžička plnotučná hořčice
  • podle chuti sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka

Avokádo podélně rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu vydlabeme. V misce avokádo rozmačkáme vidličkou.

Přidáme lžičku hořčice, citrónovou šťávu, nadrobno nakrájenou šalotku, olivový olej, sůl a pepř dle chuti. Vše dobře zamícháme, případně ještě dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s celozrnným pečivem nebo klasicky s topinkou.

 

Skladování

Avokádo skladujeme při pokojové teplotě. Rozhodně nepatří do ledničky, kde může pod slupkou zčernat.

Sezóna avokáda trvá od května do srpna.

 

NEJŠASTĚJI  A NEJRYCHLEJI PŘIPRAVUJI JAKO POMAZÁNKU - DUŽNINU S ČESNEKEM ROZETŘENÝM A BYLINKOVOU SŮL + POKAPÁNO CITRONEM - BAŠTA ! S ŽITNÝM CHLEBEM

 

Salát z grilované cibule a avokáda s parmazánem

25 minut-4 porce

         

  • Cibule 
  • nakrájené na osminky 4 ks
  • Avokádo 
  • oloupaná bez pecek a pokrájená 2 ks
  • Parmazán
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Citron 1 ks
  • Cukr 2 lžička
  • Panenský olivový olej 4 lžíce
  • Jarní cibulka 2 ks        

Na rozpálené grilovací pánvi opečte ze všech stran kousky cibule. Na hlubší talíře rozdělte rukolu, cibuli, avokádo a parmazán a zalijte zálivkou, umíchanou z uvedených surovin. Je-li třeba, osolte a opepřete

 

Avokádo zapečené se sýrem
  • Avokádo
  • Tvrdý sýr
  • Vejce
  • Cibule
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř

Avokádo podélně rozřízneme, odstraníme pecku, vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji vidličkou. Jemně nakrájenou cibulku orestujeme, přidáme rozetřený česnek nastrouhaný sýr a pepř. To vše smícháme spolu s rozmačkanou dužinou avokáda. Touto směsí naplníme slupky avokáda, povrch uhladíme nožem a do každé poloviny avokáda dáme polovinu natvrdo uvařeného vejce (řeznou plochou nahoru). Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě, až se sýr roztaví. 

 

Avokádový salát k večeři
  • Avokádo 
  • velké 1 ks
  • Balkánský sýr 150 g
  • Šunka 
  • nebo kuřecí prsíčka 150 g
  • Citronová šťáva 
  • dle chuti
  • Bazalka 
  • čerstvá

Avokádo, sýr a šunku/smažená kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky, posolíme, ochutíme citrónem a bazalkou a zamícháme. Můžete nechat chvíli odležet v lednici, ale není to nutné. Jako příloha se hodí nejlépe bageta.

 
Avokádový salát

15 minut

  • Avokádo 1 ks
  • Jarní cibulka
  • Cherry rajčátka 5 ks
  • Červená paprika 1 ks
  • Petrželka - posekaná
  • Česnek 2 stroužek
  • Citronová šťáva 2 lžíce
  • Sůl
  • Koření + balsamikový ocet  1 lžička

Avokádo rozkrojíme na půlky vybereme kostku a hned potřeme citrónovou šťávou nebo nám zčerná. Dužinu avokáda nakrájíme malým nožíkem na kousky a lžící vybereme do misky. Použili jsme zralé měkké, ale nepřezrálé avokádo. Jarní cibulku, petrželovou nať, papriku nakrajíme na drobno, cherry rajčátka na čtvrtky a česnek protlačíme. Všecko v misce smícháme. V hrnku si připravíme nálev z citronové šťávy, sůl, mleté koření a balsamikového octa (podle chuti). Všecko promícháme a dochutíme. Dobré je přidat najemno nakrájené chilli.

 

Avokádový krém

10 minun - Porce: 4                  

  • Avokádo 1 ks
  • Sýr Niva 100 g
  • Pomazánkové máslo 150 g
  • Sůl
  • Bílý pepř mletý
  • Česnek 2 stroužek
  • Avokádový krém

Avokádo vyděláme ze slupky a rozmačkáme, přidáme jemně nastrouhanou Nivu a ostatní suroviny. Mažeme na bagety nebo tousty rozpůlené, osmažené na trošce olivového oleje, vynikající je s bazalkou a oregánem... Ozdobíme a podáváme

 

Postup pro přípravu guacamole 
  • 2 velká uzrálá avokáda
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 soudková rajčata zbavená semínek a posekaná
  • 2 na jemno posekaných jalapeno chiles (semeník vyjmutý, chcete-li méně pálivé)
  • 4 lžíce limetové nebo citronové šťávy
  • 1 malá červená na jemno posekaná cibule
  • 1/2 - 1 lžička hrubé soli, nebo podle chuti
  • 1/2 lžíce rostlinného oleje jako je kukuřičný
  • 8 lžic na jemno posekaného cilantra (zeleného čerstvého koriandru)

Rozkrojit avokádo na půl a vyjmout semeno (nejlépe se semeno z avokáda vyjme, když se do něho silněji klepnete ostrou hranou nože a otočí se avokádem, čímž se semeno uvolní a zůstane na noži). Pomocí lžičky vyjmout dužinu a dát ji do misky. Ihned avokáda pokapat limetkou a pomocí vidličky je rozmělnit. Přidat cibuli, sůl, rajčata, koriander, olej a chiles.

Dobře zamíchat. Přikrýt plastickým filmem položeným přímo na guacamole, doprostřed dát semeno (zabrání zoksidování vzduchem a tím pádem zčernání) a nechat v chladničce po 1 hodinu před podáváním, nebo až po 1 den. Podávat s různými mexickými pokrmy nebo jen s křupavými nachos (na obrázku).