
Život s úsměvem
Desatero správné výživy
1. Pestrá a rozmanitá strava
Pro udržení dobrého zdravotního stavu potřebujeme více než 40 různých nutričních látek a žádná potravina nemůže sama o sobě zajistit příjem všech těchto látek. Právě proto je nezbytné konzumovat pestrou stravu .
2. Pravidelnost
Jíme vícekrát denně (5×) v menších dávkách (nebudeme mít pocit hladu, čímž zabráníme nárazovému přejídání a následnému tloustnutí). Dodržování určité pravidelnosti je důležité zejména pro děti školního věku, adolescenty a starší osoby.
3. Nezapomínat na ovoce a zeleninu
Do jídelníčku je zařazujeme 5× denně. (1x ovoce na lačno) +( 4-5x zeleninu) . Doporučené množství je 500 g ovoce a zeleniny za den. Nezapomínáme na ořechy.
4. Základem jsou potraviny bohaté na sacharidy
Většina expertů na výživu doporučuje stravu založenou na denním příjmu kalorií, který je alespoň z 55 % tvořen sacharidy. To v praxi znamená, že více než polovina denního příjmu by se měla skládat ze sacharidových jídel, jako jsou obilniny, luštěniny, fazole, ovoce, zelenina.
5. Dostatečné množství tekutin
Denně bychom měli vypít 1,5 až 2,5 tekutin, nejlepší je čistá voda, čaje, šťávy . Bylinné čaje a minerálky zařazujeme v menším množství,
..... nápoje sycené oxidem uhličitým nebo slazené nápoje - POSTUPNĚ VYNECHÁME ZCELA.! .
6. Tuky s mírou
Tuk by měl být ve stravě v omezeném množství. Rostlinné tuky by měly převažovat nad živočišnými, nejvhodnější jsou oleje připravované za studena.
Podle většiny doporučení by energie pocházející z tuků měla tvořit méně než 30 % celkového denního příjmu energie a pouze 10 % z nasycených tuků. Snažíme se vyloučit smažení.
7. Méně bílé mouky - postupně úplně vypustit!
Potraviny z bílé mouky nahradíme celozrnnými.
8. Méně soli
Sůl (NaCl) je tvořena sodíkem a chlorem. Většina lidí přebytečný sodík vyloučí. Nicméně u některých jedinců může nadbytek sodíku vyvolat zvýšení krevního tlaku.
9. Energetický příjem a výdej v rovnováze
Snažíme se, aby náš energetický příjem nebyl vyšší než výdej (nebudeme přibírat na váze a pokud do svého denního režimu zařadíme i fyzickou aktivitu, půjdou i kila dolů).
10. Vyřaďte uzeniny ! - naprosto nevhodné!
Uzeniny zejména trvanlivé se snažíme ze svého jídelníčku vyloučit a vyhýbáme se provozovnám s rychlým občerstvením.
Desatero výživy dětí
1. Zdravé stravovací zvyklosti se velmi snadno učí v dětském věku.
2. Dopřáváme dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné ZAKYSANÉ výrobky + kozí ml.výrobky., ryby a drůbež.
3. Nenecháme děti se přejídat, ale ani hladovět – jíst by měly pravidelně 5–6× denně; velikost porce přizpůsobte jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě.
4. Dodáváme dětem pravidelně kvalitní zdroje bílkovin (rybí maso, luštěniny, cereálie).
5. Několikrát denně dětem podáváme nápoje - ale učíme je nepít při jídle! - vždy 15 min. nejpozději před ...a 30 minut nejdříve po jídle.!.
6. Upřednostňujeme kvalitní rostlinné tuky a oleje před živočišnými tuky. (nepoužíváme margariny aj.)
7. Učíme děti střídmosti v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů. Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny. (nahradíme "zdravým mlsáním + suš.ovocem)
8. Nedosolujeme již hotové pokrmy; sůl a solené potraviny dětem nabízíme jen výjimečně.
9. Naučíme děti správnému pitnému režimu, měly by vypít alespoň 1,5 až 2,5 litry tekutin denně.
10. Učíme děti zdravému způsobu života svým vlastním příkladem a aktivně se zajímejte o to, co jedí mimo domov.