
Život s úsměvem
Výběr potravin
-
zelenina, listová zelenina, zeleninové šťávy, zeleninové polévky – ze zeleniny všech barev, forem a struktury,
-
ovoce, ovocné saláty – ovoce nejrůznějších barev, nezapomínejme ani na meruňky, švestky či různé druhy melounů,hrušky
-
čerstvě vymačkané ovocné šťávy – ideálně k dopolední očistě a dodávce vitamínů, kdy se tělo zbavuje po nočním spánku a odpočinku převážné části nahromaděných zplodin,
-
pohanka, jáhly – ve vařeném stavu, pohanku připravujeme nejčastěji s česnekem a majoránkou, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek (např. za horka lze z obou přísad umixovat jahelný pudink), dále můžeme pohanku i jáhly používat jako zavářku do polévek, jako teplé přílohy a kaše nebo studené saláty,
-
brambory – společně se zeleninovou přílohou je volíme jako přílohu zejména k rybám, obilné, luštěninové bílkovinné textuře nebo i k bílému masu (v době detoxikace se však budeme masu spíše vyhýbat),
-
bylinky – do salátů, na dochucení pokrmů, nejlepší jsou jarní bylinky jako pažitka, petržel, kopřivy, medvědí česnek, jarní cibulka - naťová, (z kopřiv lze uvařit odvar a popíjet po doušcích – má uzdravující účinky a velké množství vitamínu C). Připravené pokrmy snadno dochutíte také křenem, cibulí, česnekem, kerblíkem, koriandrem či koprem.
Zásadotvorné vs. kyselinotvorné potraviny
Jestliže v potravě přijímáme vyšší množství kyselinotvorných potravin, může dojít k překyselení organismu . V případě kyselého pH také hrozí vyšší riziko osteropózy, oslabení svalů, srdečních onemocnění, cukrovky, onemocnění ledvin a řady jiných zdravotních problémů. Udržet správnou rovnováhu v těle pomohou právě zásadotvorné potraviny.
Vzhledem k tomu, že kyselinotvorné potraviny nám berou minerály, je důležité udržet správnou rovnováhu kyselin a zásad v našem těle. V ideálním případě bychom měli konzumovat cca 80 % zásadotvorných potravin a pouze 20 % kyselinotvorných. Jenže jak poznat, které potraviny jsou kyselinotvorné a jaké zásadotvorné?
V případě dnes tolik oblíbených výrobků platí jednoduché pravidlo – cukry, potraviny živočišného původu, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Naopak zásadotvornými potravinami jsou zejména ovoce a zelenina.
Mezi zásadotvornými potravinami tak najdete produkty jako špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky, banán, citrón, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky, slunečnicová semínka, mandle, za studena lisované oleje, zelený čaj. A přestože se to může zdát neuvěřitelné, i kyselá šťáva z citrónu působí zásadotvorně (dokonce se užívání neředěné citronové šťávy před jídlem doporučuje při snaze o odkyselení organismu). Dokazuje to jediné – i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné.
Nakonec se podívejme na seznam zásadotvorných potravin, které jsme seřadili sestupně od těch, které nejsilněji tvoří zásady, po ty, které tvoří zásady slabě.
- zeleninové šťávy
- pšeničné klíčky
- bylinkový čaj
- zelenina a listový salát jako např. okurky, zelí, čerstvé pampelišky, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, polní salát, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola atd.
- omnimolekulární rostlinné potraviny, např. WurzelKraft
- slunečnicová semena
- plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky atd.
- podmáslí
- quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka
- klíčky špaldy
- obilná káva
- avokádo
- med
- čočka, hrách, zelené a žluté fazole