Život s úsměvem


Vzory jídelníčků

INSPIRACE 1

Rozdělení potravin do skupin

 

Bílkoviny
Tepelně upravovaná masa  -drůbež, hovězí, jehněčí, skopové, zvěřina, ryby, plody moře

Sójové produkty - sojové boby, mléko, sojová mouka a vše ze soji

Ovoce a zelenina -většina druhů - citrusové plody, jablka, hrušky, meruňky, broskve, hroznové víno, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, exotika - mango, papája, maracuja, vařená rajčata
Ostatní - vejce, sýry do 50% tuku v sušině, tavené sýry, eidam, mozzarella, feta, balkán, 

Nápoje - neperlivá voda, ovocný čaj, ovocné šťávy, vodou ředěné šťávy, bílé a červené víno, suché šampaňské, zelený čaj

Jen občas konzumace vepřového masa

Nedoporučují se tučné uzeniny, reveň, brusinky, nakládané produkty
 

Škroby - sacharidy
Převážně škrob - celozrnné obilí - pšenice, žito, ječmen, jáhly, neloupaná rýže, pohanka, obilné vločky, celozrnná mouka, celozrnný chléb a pečivo, těstoviny - celozrnné nebo bezvaječné, luštěniny - kromě sóji, sladké brambory, kuskus, kuskus celozrnný, polenta,  targhoňa, bulgur, cizrna

Ovoce a zelenina - banány, sušené ovoce-kromě rozinek, brambory, kapusta, cukrová kukuřice, sušená rajčata, hrášek

Sladidla - med, javorový sirup, třtinový cukr

Nápoje - hustá ovocná šťáva, sirupy, pivo, melta

Ostatní - bramborový škrob, prášek do pečiva, pudinkový prášek
Nedoporučuje se - bílá mouka, hotovky, instantní polévky, bílý rafinovaný cukr, marmelády, želé, instantní jídla, šlehačka
 

Neutrální
Tuky - rostlinné oleje, neztužené margaríny, máslo
Ovoce a zelenina - borůvky, melouny, rozinky, veškerá zelenina (kromě brambor, kapusty, kukuřice), avokádo
Ostatní - marinované a uzené ryby, houby, výhonky a klíčky, olivy, ořechy (ne arašídy!) semínka, mák, želatina, agar-agar, droždí, sýry nad 50 % tuku v sušině, zakysané výrobky (jogurty, smetana, kefír, podmáslí,…), tvarůžky, lučina, niva, tvaroh, camembert, hermelín, gouda, rokfór, parmezán, brie, ovčí a kozí sýr, popcorn, žervé, gervais, veškeré tvarohové a zakysané sýry (kiri, lučina,...), harcký sýr, tvarůžky, jadel, žlutek z vejce
Koření - bylinky, česnek, křen, všechny druhy koření
Nápoje - bylinkové čaje, kokosové mléko, zelený čaj

Nedoporučuje se - majonézy, hotové polévky, nakládané produkty, vysokoprocentní lihoviny, šlehačka ve spreji, arašídy

 

Štrůdl z ovesných vloček

Určitě každá „dělitelka či dělitel“  občas dostanou chutě na sladké, tak tady předkládám jeden zajímavý recept:
Suroviny
2 hrnky ovesných vloček
2 kelímky bílého jogurtu
2 lžíce medu
1/2 hrnku tekutého rostlinného mléka (např. rýžové, ovesné, pohankové - pokud nemáte tekuté, tak si nařeďte v hrnku sušené)
1 fruktozový vanilkový cukr
2 jablka
1 lžička skořice
žloutek rozmíchaný s vodou na potření
Smícháme vločky s jogurtem, mlékem a medem na hustější kaši. Jablka nakrájíme na kostičky a smícháme s vanilk. cukrem a skořicí. Na plech na pečící papír rozprostřeme dva pruhy těsta, vlastně takové spodky štrůdlu, na ty pruhy naneseme jablka smíchané s cukrem a skořicí a na jablka navrstvíme zbytek těsta tak, aby jablka byly zakryté. Povrch potřeme žloutkem smíchaným s vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 30 minut. Ale samozřejmě záleží, jakou má kdo troubu, tak raději hlídejte, ať nemáte uhlíky. DOBROU CHUŤ!!!

 

Jídelníček – inspirace – dle dělené stravy :

Pondělí

 

 

Snídaně

 

Obložený talíř = debrecínka drůbeží, eidam, rajče, kapie, zeleninu posypat kořením dle chuti

 

Svačina

 

Kiwi v jogurtu bílém, sypnout špetkou skořice

 

Oběd

 

Hovězí dušený plátek, volské oko, kapie, rajče,  - nebo mísa salátu zeleninového

 

Svačina

 

Ovoce = kiwi, jablko golden, hrst oříšků

 

Večeře

 

Tvaroh s křenem, posypat kořením a solí, nanést na plátky rajčátka

 

 

Úterý

 

 

Snídaně

 

3 plátky knackebrotu, namazat sýrem gervais, nahoru třeba steril. Okurek či rajče, paprika ………… či naloženou kapii

 

banán

 

Oběd

 

Šťouchané brambory s opraženou cibulkou na trošince másla, kefír, kyška

 

Svačina

 

Oříšky, banán, suš. Ovoce

 

Večeře

 

Zeleninový salát s rajčaty, kapií, olivami, čín. Zelí a zalít jogurtovo tvarohovou zálivkou

Středa

 

 

Snídaně

 

Míchaná vejce na másle s pažitkou

 

Svačina

 

Mandarinky

 

Oběd

 

Grilované kuřecí prso, kopec zeleniny

 

Svačina

 

Bílý jogurt s oříšky a skořicí

 

Večeře

 

Zelenina – veliký salát      + losos opečený na másle 

Čtvrtek

 

 

Snídaně

 

Kornspitz s lučinou, bylinky, zeleninka

 

Svačina

 

Bílý jogurt s medem

 

Cibulová natural rýže  + dojíst se čerstvou zeleninkou

 

Svačina

 

Bílý jogurt s kokosem, medem a trochou skořice,  + event.přidat banán

 

Večeře

 

Topinky z tmavého chleba (v topinkovači) potřené česnekem,  jemně sypené goudou + zelenina

Pátek

 

 

Snídaně

 

Kousky tvarůžků rozpečené na plátcích zeleniny

 

Svačina

 

Citrusové plody dle výběru – růžový grep, …pomelo ….

 

Oběd

 

Pangasius na grilu  + zelenina , salát – jen čistá, nebo s oliv.olejem

 

Svačina

 

Bílý jogurt s oříšky

 

Večeře

 

Tuňákový salát J

Sobota

 

 

Snídaně

 

Tvarůžky rozpečené na knackebrotu, kornspitzu, okořeněné paprikou, zelenina

 

Svačina

 

Míša řezy

 

Oběd

 

Rýže s hlívou ústřičnou    zelenina

 

Bramborová polévka – hustá, výborná J

 

Večeře

 

Knackebrot s nivou , červenou papriku, zelenina

Neděle

 

 

Snídaně

 

Volská oka s drůbeží šunkou

 

Svačina

 

Miska červené řepy, salát z řepy , karpacio z červené řepy

Očištěnou řepu nakrájíme na velmi tenké plátky.

Svaříme ocet s cukrem. Pak přidáme med, pomerančový džus, snítku tymiánu, olej, sójovou omáčku, pepř a sůl. Promícháme a přidáme do směsi nastrouhaný zázvor.

Do skleněné nebo kameninové nádoby vložíme plátky řepy a zalijeme ji připravenou marinádou. Nádobu uzavřeme a necháme řepu odležet alespoň přes noc, nejlépe však 2 dny.

Carpaccio z červené řepy servírujeme s kozím sýrem a posypeme nasucho opraženými piniovými oříšky.

 

Oběd

 

Vývar se zeleninou

 

Pečené kuřecí stehno, zelenina

 

Svačina

 

Citrusové plody

 

Večeře

 

Vaječná omeleta se zeleninou