
Život s úsměvem
Vzory jídelníčků
INSPIRACE 1
Rozdělení potravin do skupin
Bílkoviny
Tepelně upravovaná masa -drůbež, hovězí, jehněčí, skopové, zvěřina, ryby, plody moře
Sójové produkty - sojové boby, mléko, sojová mouka a vše ze soji
Ovoce a zelenina -většina druhů - citrusové plody, jablka, hrušky, meruňky, broskve, hroznové víno, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, exotika - mango, papája, maracuja, vařená rajčata
Ostatní - vejce, sýry do 50% tuku v sušině, tavené sýry, eidam, mozzarella, feta, balkán,
Nápoje - neperlivá voda, ovocný čaj, ovocné šťávy, vodou ředěné šťávy, bílé a červené víno, suché šampaňské, zelený čaj
Jen občas konzumace vepřového masa
Nedoporučují se tučné uzeniny, reveň, brusinky, nakládané produkty
Škroby - sacharidy
Převážně škrob - celozrnné obilí - pšenice, žito, ječmen, jáhly, neloupaná rýže, pohanka, obilné vločky, celozrnná mouka, celozrnný chléb a pečivo, těstoviny - celozrnné nebo bezvaječné, luštěniny - kromě sóji, sladké brambory, kuskus, kuskus celozrnný, polenta, targhoňa, bulgur, cizrna
Ovoce a zelenina - banány, sušené ovoce-kromě rozinek, brambory, kapusta, cukrová kukuřice, sušená rajčata, hrášek
Sladidla - med, javorový sirup, třtinový cukr
Nápoje - hustá ovocná šťáva, sirupy, pivo, melta
Ostatní - bramborový škrob, prášek do pečiva, pudinkový prášek
Nedoporučuje se - bílá mouka, hotovky, instantní polévky, bílý rafinovaný cukr, marmelády, želé, instantní jídla, šlehačka
Neutrální
Tuky - rostlinné oleje, neztužené margaríny, máslo
Ovoce a zelenina - borůvky, melouny, rozinky, veškerá zelenina (kromě brambor, kapusty, kukuřice), avokádo
Ostatní - marinované a uzené ryby, houby, výhonky a klíčky, olivy, ořechy (ne arašídy!) semínka, mák, želatina, agar-agar, droždí, sýry nad 50 % tuku v sušině, zakysané výrobky (jogurty, smetana, kefír, podmáslí,…), tvarůžky, lučina, niva, tvaroh, camembert, hermelín, gouda, rokfór, parmezán, brie, ovčí a kozí sýr, popcorn, žervé, gervais, veškeré tvarohové a zakysané sýry (kiri, lučina,...), harcký sýr, tvarůžky, jadel, žlutek z vejce
Koření - bylinky, česnek, křen, všechny druhy koření
Nápoje - bylinkové čaje, kokosové mléko, zelený čaj
Nedoporučuje se - majonézy, hotové polévky, nakládané produkty, vysokoprocentní lihoviny, šlehačka ve spreji, arašídy
Štrůdl z ovesných vloček
Určitě každá „dělitelka či dělitel“ občas dostanou chutě na sladké, tak tady předkládám jeden zajímavý recept:
Suroviny
2 hrnky ovesných vloček
2 kelímky bílého jogurtu
2 lžíce medu
1/2 hrnku tekutého rostlinného mléka (např. rýžové, ovesné, pohankové - pokud nemáte tekuté, tak si nařeďte v hrnku sušené)
1 fruktozový vanilkový cukr
2 jablka
1 lžička skořice
žloutek rozmíchaný s vodou na potření
Smícháme vločky s jogurtem, mlékem a medem na hustější kaši. Jablka nakrájíme na kostičky a smícháme s vanilk. cukrem a skořicí. Na plech na pečící papír rozprostřeme dva pruhy těsta, vlastně takové spodky štrůdlu, na ty pruhy naneseme jablka smíchané s cukrem a skořicí a na jablka navrstvíme zbytek těsta tak, aby jablka byly zakryté. Povrch potřeme žloutkem smíchaným s vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 30 minut. Ale samozřejmě záleží, jakou má kdo troubu, tak raději hlídejte, ať nemáte uhlíky. DOBROU CHUŤ!!!
Jídelníček – inspirace – dle dělené stravy :
Pondělí |
|
|
Snídaně |
|
Obložený talíř = debrecínka drůbeží, eidam, rajče, kapie, zeleninu posypat kořením dle chuti |
|
Svačina |
|
Kiwi v jogurtu bílém, sypnout špetkou skořice |
|
Oběd |
|
Hovězí dušený plátek, volské oko, kapie, rajče, - nebo mísa salátu zeleninového |
|
Svačina |
|
Ovoce = kiwi, jablko golden, hrst oříšků |
|
Večeře |
|
Tvaroh s křenem, posypat kořením a solí, nanést na plátky rajčátka |
|
|
Úterý |
|
|
Snídaně |
|
3 plátky knackebrotu, namazat sýrem gervais, nahoru třeba steril. Okurek či rajče, paprika ………… či naloženou kapii |
|
banán |
|
Oběd |
|
Šťouchané brambory s opraženou cibulkou na trošince másla, kefír, kyška |
|
Svačina |
|
Oříšky, banán, suš. Ovoce |
|
Večeře |
|
Zeleninový salát s rajčaty, kapií, olivami, čín. Zelí a zalít jogurtovo tvarohovou zálivkou |
Středa |
|
|
Snídaně |
|
Míchaná vejce na másle s pažitkou |
|
Svačina |
|
Mandarinky |
|
Oběd |
|
Grilované kuřecí prso, kopec zeleniny |
|
Svačina |
|
Bílý jogurt s oříšky a skořicí |
|
Večeře |
|
Zelenina – veliký salát + losos opečený na másle |
Čtvrtek |
|
|
Snídaně |
|
Kornspitz s lučinou, bylinky, zeleninka |
|
Svačina |
|
Bílý jogurt s medem |
|
Cibulová natural rýže + dojíst se čerstvou zeleninkou |
|
Svačina |
|
Bílý jogurt s kokosem, medem a trochou skořice, + event.přidat banán |
|
Večeře |
|
Topinky z tmavého chleba (v topinkovači) potřené česnekem, jemně sypené goudou + zelenina |
Pátek |
|
|
Snídaně |
|
Kousky tvarůžků rozpečené na plátcích zeleniny |
|
Svačina |
|
Citrusové plody dle výběru – růžový grep, …pomelo …. |
|
Oběd |
|
Pangasius na grilu + zelenina , salát – jen čistá, nebo s oliv.olejem |
|
Svačina |
|
Bílý jogurt s oříšky |
|
Večeře |
|
Tuňákový salát J |
Sobota |
|
|
Snídaně |
|
Tvarůžky rozpečené na knackebrotu, kornspitzu, okořeněné paprikou, zelenina |
|
Svačina |
|
Míša řezy |
|
Oběd |
|
Rýže s hlívou ústřičnou zelenina |
|
Bramborová polévka – hustá, výborná J |
|
Večeře |
|
Knackebrot s nivou , červenou papriku, zelenina |
Neděle |
|
|
Snídaně |
|
Volská oka s drůbeží šunkou |
|
Svačina |
|
Miska červené řepy, salát z řepy , karpacio z červené řepy Očištěnou řepu nakrájíme na velmi tenké plátky. Svaříme ocet s cukrem. Pak přidáme med, pomerančový džus, snítku tymiánu, olej, sójovou omáčku, pepř a sůl. Promícháme a přidáme do směsi nastrouhaný zázvor. Do skleněné nebo kameninové nádoby vložíme plátky řepy a zalijeme ji připravenou marinádou. Nádobu uzavřeme a necháme řepu odležet alespoň přes noc, nejlépe však 2 dny. Carpaccio z červené řepy servírujeme s kozím sýrem a posypeme nasucho opraženými piniovými oříšky. |
|
Oběd |
|
Vývar se zeleninou |
|
Pečené kuřecí stehno, zelenina |
|
Svačina |
|
Citrusové plody |
|
Večeře |
|
Vaječná omeleta se zeleninou |