Život s úsměvem


Dělená strava

Dělená strava – z více pohledů

Dělená strava je také cestou ke štíhlé linii, k získání životní energie a shoduje se i s pravidly zdravé výživy, neboť jídelníček obohacuje o množství čerstvé zeleniny, ovoce a salátů.

Nemusíte hladovět, a přesto zhubnete. Kilogramy mizí, vaše tělo se zbavuje přebytečných tuků a škodlivin. Nejen to se traduje o dělené stravě, díky které se za pár týdnů zase vejdete do svých oblíbených šatů či plavek. Jak si jídlo správně rozdělit? Přinášíme vám kompletní jídelníček na týden!

Plný talíř jídla a kila nepřibývají. Naopak, hubnout se dá bezpečně i zdravě. Stačí jen vhodně kombinovat potraviny.

Dělená strava – rozdělení potravin

Dělená strava je velmi pestrá. Potraviny jsou rozděleny do tří skupin v závislosti na svém složení a vlastnostech PH:

  • sacharidová – obiloviny, brambory, kapusta, vydatné, sladké ovoce (banány, datle, fíky)
  • bílkovinová – maso, mléčné výrobky, vejce, exotické ovoce, jádroviny a peckoviny
  • neutrální – tuky, máslo, oleje, kysané výrobky, sýry, většina druhů zeleniny a salátů, houby, olivy, syrové uzeniny (sušená šunka, debrecínka)

Sacharidová a bílkovinová skupina potravin se v dělené stravě zásadně nekonzumuje současně.

V případě jejich kombinace si totiž vaše tělo vyžádá nemalé množství energie na trávení. Naštěstí jak sacharidovou, tak bílkovinovou stravu lze vždy nakombinovat s neutrálními potravinami. Podle toho lze také vymýšlet jídelníček.

Při dělené stravě pijte hodně vody

Podívejte se na příklad jídelníčku dělené stravy, díky kterému se postupně můžete dostat až na optimální váhu. Je třeba říci, že mezi jednotlivými jídly byste měli vždy dodržet minimálně tříhodinovou pauzu, aby žaludek v klidu dotrávil a chvilku si odpočinul.

Jíst můžete dávat podle chuti, v ideálním případě pětkrát denně menší porce. K snídani si vždy vyberte něco výživného, k dopolední a odpolední svačině si pak můžete dát třeba müsli tyčinku, jogurt nebo ovoce. Nezapomínejte také dodržovat pitný režim a denně vypijte alespoň 2 litry čisté vody.

Příklad týdenního jídelníčku dělené stravy

V týdenním klasickém režimu dělené stravy se každý den konzumuje jiný druh potravy podle následujícího schématu:

  • Pondělí: maso – kuřecí nebo hovězí, libové, připravené na páře nebo na roštu.
  • Úterý: zelenina – jakýkoli druh zeleniny; na másle, vařené, na grilu, zeleninové ražniči, zeleninový salát s kořením a citronovou šťávou, ale bez oleje.
  • Středa: ryby – vařené, smažené, s kořením, doporučují se zejména sladkovodní ryby, které jsou méně kalorické.
  • Čtvrtek: mléčné výrobky – lehký jogurt, sýr se sníženým obsahem tuku, sladké či kyselé mléko, nízkotučný kaškaval, kefír.
  • Pátek: vajíčka – nedoporučuje se však jíst více než dvě vajíčka za den.(doporučuji – používat výborná křepelčí vajíčka !!!)  Pokud se vám to zdá velmi málo, nahraďte jídelníček tohoto dne některým z předchozích.
  • Sobota: ovoce – podle chuti, v jakémkoli množství; můžete jíst i sladké ovoce (banány, hrušky, hrozny).
  • Neděle: jakákoli kombinace potravin z jídelníčku předchozích dnů.

Jídelníček na týden si při dělené stravě vymyslíte snadno. Stačí si jen „zaškatulkovat“, které potraviny lze vhodně zkombinovat. Dělená strava přitom není ani tak dietou, jako spíše změnou životního stylu.

 

Dělená strava znovu a malinko jiným způsobem  - lišící se jen v maličkostech

Dělená strava – o co se jedná

Předem je dobré podotknout, že pokud mluvíme o dělené stravě, tak se nejedná o žádnou dietu nebo něco podobného. Je to především úprava jídelníčku a potažmo celého životního stylu. Způsobů rozdělení stravy na skupiny je několik .

Dělená strava – princip dělení

Princip, který si přiblížíme rozděluje potraviny do 3 skupin, a to podle odlišného způsobu zpracování v trávícím traktu.

První skupinou můžeme nazvat jako bílkoviny, druhou jako sacharidy a třetí jako neutrální potraviny.

Potraviny obsahující hodně bílkovin potřebují pro své úspěšné strávení velmi nízké pH, a tudíž hodně kyselé prostředí.

U sacharidů je tomu přesně naopak. Ty vyžadují vysoké pH (tedy zásadité prostředí). Jakmile se obě látky tráví spolu, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu a v průběhu postupu trávící trubicí může docházet k uvolňování látek ne zrovna optimálních pro fungování organismu.

Třetí skupinou je tzv.neutrální skupina, kterou můžeme konzumovat buď samotnou, nebo ji kombinovat libovolně s oběma skupinami (patří sem především tuky a mléčné výrobky).


 

Pokud se jedná o střídání obou druhů potravin, většinou se uvádí pravidlo, že se celý den jí buď bílkoviny,nebo sacharidy a tyto dny by se měly víceméně střídat.

Ti, kdo pochybují o principu této metody zase uvádějí, že když už rozdělovat, tak klidně stačí separovat pouze v rámci jednoho jídla (mezi jídly ovšem musí být významná pauza). Vše je nutno doplnit vyváženým a pravidelným pitným režimem.

Bílkovinné potraviny

Jedná se především o maso a masné výrobky. A to hlavně tepelně upravené. Můžeme použít téměř jakékoli druhy masa. Hlavně hovězí, telecí a skopové (ve formě pečení, řízků, mletých výrobků a bifteků). Ovšem dávejte si pozor a pokud možno se vyhýbejte vepřovému masu (a obecně tučnějším partiím). Pokud se týká úpravy masa, tak se nedoporučuje příprava v trojobalu (a to zejména kvůli strouhance, která patří do druhé skupiny).
Vhodné jsou pak dále všechny možné druhy drůbeže (pečená krůta, krůtí řízky a prsa, krůta na smetaně, kuře). Dále sem patří ryby (pozor, neuzené) a plody moře (losos, okoun, tuňák, makrela, sleď, pstruh, štika, platýs, garnáti, krabi, humr).

Z dalších potravin můžeme stručně jmenovat sójové výrobky, vejce, sýry do 50% tuku a také nízkotučné mléko a mléčné výrobky.
Co se týče nápojů doporučují se zejména bylinné čaje, trocha -  červené víno (hlavně suché – ve sladkém je podstatně více sacharidů) a šampaňské (také hlavně suché).

Patří sem i ovoce. Patří sem hlavně citrusy (pomeranč, grapefruit, citron), kyselá jablka a hrušky, broskve, meruňky, třešně, mnohé exotické ovoce (mango, papája, ananas) jahody, maliny… Stejně jako u vína platí, že čím sladší, tím méně se do této skupiny hodí (hlavně jablka a hrušky). Dále i povařená rajčata (i když se nejedná o ovoce – povařením se rajčata stávají mnohem kyselejší).

 

 

Sacharidové potraviny

Do této rozsáhlé skupiny patří hlavně celozrnné obilí (pšenice, žito, oves, ječmen, proso, sušená kukuřice a neloupaná rýže) a výrobky z něj (chléb a housky, koláč z celozrnné mouky, těstoviny, krupice – vše celozrnné)

Patří sem také některé druhy zeleniny (hlavně brambory a bramborový škrob,kadeřavá kapusta, cukrová kukuřice) a ovoce (jako např. banány, sladká jablka a hrušky, fíky, hroznové víno, datle). Také sušené ovoce (ovšem ne rozinky).

Z nápojů jsou to hlavně sladidla jako hustá ovocná šťáva a sirupy, a také pivo. No a pokud mluvíme o potravinách s vysokým obsahem sacharidů, tak nesmíme opomenout nejznámější cukerný koncentrát, a to sice med.

Patří sem také praktiky všechny luštěniny kromě sóji.

Rýže je problematická! Někdo ji sem počítá, někdo ne, ale pokud se vyhnete bílé rýži a vezmete si neloupanou, nemůžete nic moc zkazit.

 

 

Neutrální potraviny

Jsou v podstatě univerzální potraviny, které je možno konzumovat buď samostatně v rámci jednoho jídla, nebo v kombinaci s jednou z předchozích skupin.

Řadíme sem hlavně tuky a to především oleje lisované za studena (tzv. panenské - zejména slunečnicový a olivový) a neztužené margaríny a máslo.

Dále jsou na pořadu mléčné výrobky s obsahem tuku vyšším než 50%. Jde jednak o zakysané mléčné výrobky (jogurt, kysaná smetana, tvaroh, mléko, kefír – zde ale doporučujeme vše spíše nízkotučné), dále tučnější sýry (okolo 60% - smetanový, máslový, hermelín, mozzarella, Cottage, ricotta).
 


Základem je samozřejmě spousta zeleniny, kterou používáme především jako přílohy k předcházejícím 2 skupinám ( lilek, květák, zelené fazolky, brokolice, čínské, červené a bílé zelí, zelený hrášek a čerstvá kukuřice, okurky, česnek, kedluben, mrkev, paprika, feferonky, ředkvičky, ředkev, červená řepa, růžičková kapusta, červené zelí, kysané zelí, celer, špenát, čerstvá rajčata, bílé, kapusta, cuketa, cibule, hlávkový salát, ledový salát…).

Z dalších potravin jmenujme jen ve stručnosti ořechy (raději se vyhněte arašídům), koření a bylinky, houby, droždí, výhonky a klíčky, no a k pití bylinkové čaje.

Závěrem je nutno podotknout, že úspěšnost této metody je různými interprety vysvětlována jinak. Sama shledávám  úspěch  v tom, že nemícháme dohromady ty druhy potravin, které mají velmi rozdílné způsoby trávení. Obě potraviny tak mohou být stráveny beze zbytku a nedochází tak k dalšímu trávení v dalších částech trávící trubice (přičemž vznikají některé toxiny a jiné škodlivé látky).

I odpůrci tohoto stylu uznávají jednu věc.

I když za normálních okolností lidské tělo nemá problémy se zpracováním různorodé potravy, může přesto tento druh stravování výrazně ulehčit a pomoci jedincům se zažívacími problémy. Tento způsob stravování Vás totiž donutí přemýšlet o tom, co jíte a kdy to jíte. Už to může v některých případech pomoci.

Ať už jste zastánci toho či onoho stanoviska, jedno se téhle metodě nemůže upřít, a to sice výsledky. I kdyby tato teorie neměla žádnou vědeckou hodnotu, donutí vás v průběhu sestavování jídelníčku zamyslet se nad příjmem a složením vaší dosavadní stravy (ruku na srdce, ta nebývá většinou nijak extrémně pestrá, ba naopak značně jednostranná).

Varování - Jakákoliv aplikace rad, návodů a receptů z tohoto webu je osobní věcí čtenáře a on sám je zodpovědný za jejich výsledky. Doporučujeme, aby zejména v závažných případech zdravotních problémů čtenář -  tento konzultoval změnu ve svém stravování se svým naturopatem ,nutričním -výživovým poradcem a  nebo se obrátili na další specialisty.

 

Dělená strava dle Lenky Kořínkové

Dělená strava je sympatická tím, že neznamená hladovění. Je však třeba dodržovat její principy a naučit se správně kombinovat potraviny. Ukážeme vám, jak na to a připravili jsme i ukázkové menu na základě dělené stravy.

Základní principy diety dělené stravy


Kytičková skupina potravin

Patří sem potraviny rostlinného původu. Konkrétně jde o brambory, rýži, bezvaječné těstoviny, veškeré druhy mouky, celozrnné pečivo, kukuřici, ovesné vločky a neslazené müsli, všechny druhy obilovin a semínek, sóju a sójové výrobky, luštěniny (čočka, hrách, fazole…), kroupy, krupice, olivový olej, rostlinné tuky, droždí. Patří sem také sladidla, jako je hroznový cukr, květový i lesní med. Rafinovanému (bílému cukru) je vhodné se vyhnout. V současné době je vhodnou variantou stévie (sladká tráva).

Zvířátková skupina potravin

Asi nepřekvapí, že jde o potraviny masové a vůbec jídlo živočišného původu- zařadila všechny druhy masa a výrobky z masa, sýry, bílý jogurt, tvaroh a všechny neslazené výrobky z něho, mléko živočišné, vejce, máslo, sádlo. Samozřejmě je třeba si při dietě dávat pozor na to, aby maso a mléčné výrobky nebyly příliš tučné. Obecně je vhodné vyhýbat se uzeninám a ze sýrů si vybírat ty s nižším obsahem tuku, tj. do 45 %.

Ovoce

Důležitou skupinou je při každé dietě ovoce a zelenina. Nejinak je tomu i v případě diety dělené stravy. Ovoce je vhodné konzumovat čerstvé i sušené, a to ideálně bez přidaného cukru.

Zelenina

Klíčovou součástí diety dělené stravy je zelenina, která by měla být součástí jídelníčku každého z nás. V dietě podle Lenky Kořínkové tvoří samostatnou skupinu a herečka sem zařadila čerstvou, mraženou  i naloženou zeleninu, houby nebo fazolové lusky. Ovšem pozor na kukuřici – ta patří do skupiny kytičkové!

Neutrální potraviny

Poslední skupinou, kterou je možné kombinovat se všemi předchozími, jsou neutrální potraviny. Do této kategorie patří koření, dochucovadla typu kečup, sojová omáčka či hořčice, kakao, med, čaj, minerální voda, olivy, oříšky…

 

Jak kombinovat potraviny dělené stravy

Není to zase tak složité. Pamatujte si ovšem dvě zásadní pravidla diety dělené stravy podle Lenky Kořínkové.

  1. Nikdy nekombinujte skupinu Kytičkovou a Zvířátkovou. Tj. potraviny rostlinného původu (chléb, pečivo, obilniny atd.) nejezte k masu a naopak.
  2. Vyhýbejte se kombinaci ovoce – zelenina. Vždy si dopřejte buď zeleninovou oblohu, nebo ovoce.

Lenka Kořínková také varuje před bílým cukrem.

Podle celé řady odborníků na výživu a dietologů je cukr velkým problémem současné doby. Aktuálně ho spíše nahrazuje glukózo-fruktózový sirup, který najdete nejen v pečivu a sladkostech, ale i v některých méně kvalitních uzeninách. Někteří dietologové před ním varují. Jde v podstatě o levnější náhražku cukru. Je vhodné vyhýbat se konzumaci sladkostí, sladkých limonád, cukrovinek a bílému pečivu.

Výhody dělené stravy

  • Pomáhá snížit váhu (ideálně v kombinaci s tělesnou aktivitou).
  • Přispívá ke zdravému životnímu stylu.
  • Napomáhá boji s civilizačními chorobami (snížení hladiny cukrů a tuků).
  • Upravují trávení a metabolické pochody v těle.
  • Může přispět k posílení imunity a zmírnit např. projevy alergie.

Ukázkový jídelníček dělené stavy

Principy dělené stravy není zase tak těžké si osvojit. Pro inspiraci jsme připravili ukázkový jídelníček. Důležité je jíst pravidelně, nejlépe malé porce vícekrát denně. Jako malé svačinky mezi hlavními jídly zařaďte ideálně ovoce, zeleninu, oříšky nebo např. mléčný nápoj či jogurt.

  • Snídaně: čerstvé ovoce- a teprve po třiceti minutách   -  dvě hrsti ovesných vloček, , sojové mléko. K pití  bylinný čaj.
  • Svačina: mrkvový salátek.
  • Oběd: grilovaný losos se zeleninovou oblohou.
  • Svačina: hrst ořechů.
  • Večeře: kuskus se zeleninou
 

S čím může dělená strava podle Lenky Kořínkové pomoci

  • odstraňuje zácpu,
  • posiluje imunitní systém,
  • upravuje metabolický systém,
  • pomáhá snižovat hladinu cukrů a hladinu cholesterolu,
  • zmírňuje alergii a kožní onemocnění,
  • vylepšuje soustředění a zvětšuje psychickou výkonnost,
  • podporuje energičnost a odvahu,
  • pomáhá odstraňovat duševní neklid,
  • pomáhá řešit poruchy příjmu potravy,
  • podporuje celkové sladění „fyzična“ a psychiky,
  • funguje jako prevence a upevňuje zdraví.
Ti, kdo vyzkoušeli dělenou stravu podle Lenky Kořínkové, říkají, že to není žádná dieta. Spíše ji považují za změnu životního stylu.
 
 

Dělená strava dle dr . Haye

Dělená strava jídelníček

Co je dělená strava? Hodně ve zkratce – Na začátku se objevil dr. Howard Hay, který trpěl chorobou ledvin. Pro jeho vzdělání zkoušel pokusy sám na sobě. Zjistil, že pokud upraví stravování svého těla a uvede stravu do harmonického stavu, jeho tělu se velmi uleví. Díky dělení stravy pro konzumaci jídel stejných nebo neutrálních skupin vznikl název dělená strava.

Pravidla dělené stravy podle dr. Haye:

  • Sacharidy nemíchat s bílkovinami a kyselým ovocem
  • Větší část jídelníčku tvoří zelenina, saláty a ovoce
  • Bílkoviny, sacharidy a tuky omezujte
  • Preferujte vlastní potraviny na úkor průmyslově zpracovávaných (konzervované, aktuálně potraviny s Éčky…)
  • Interval mezi jídly z různých skupin by měl být min. 4hodinový interval
Příklad jídelníčku

Snídaně (Sacharidový)

  • Müsli s medem a banánem
  • Čaj

Snídaně (Bílkovinný)

  • Hemenex (Ham and Eggs)
  • Pomeranč
  • Ovocný čaj

Oběd (Sacharidový)

  • Těstoviny se žampiony, paprikou a smetanou
  • Salát

Oběd (Bílkovinný)

  • Grilované kuře
  • Salát

Bez masa, a nebo bez knedlíků

Zásady dělené stravy rozlišují potraviny tří skupin: bílkovinné, škrobovité a neutrální.

1.    Do bílkovin patří maso, mléčné výrobky (neslazené), vejce.

2.    Do skupiny sacharidů řadíme mouku, brambory, rýži, luštěniny, cukr, med, ovoce.

3.    Třetí skupinu tvoří potraviny neutrální, což je především zelenina, houby a oleje.

Abychom odlehčili zažívacímu traktu a tělo začalo sahat do vytvořených tukových zásob, musíme jíst vždy pouze potraviny z jedné nebo druhé skupiny.

Neutrální zeleninu nebo olej můžeme přidávat k oběma typům potravin.

Konkrétní případ: rajčatový salát připravený se sladkokyselým nálevem (je v něm cukr) můžeme pojídat třeba s celozrnným rohlíkem.

Ale rajčatový salát upravený s masem a sýrem musíme jíst bez přílohy. 

Typů jídel, možné kombinace a recepty v duchu dělené stravy najdete na specializovaných webech.

Co je vyzkoušeno

  1. Osvědčilo se už ráno se rozhodnout, který typ potravy budete ten den jíst. Mezi bílkovinnými a sacharidovými jídly by se měl držet asi čtyřhodinový odstup, takže je praktičtější připravit si potraviny jednoho typu na celý den. První dny totiž budete asi pociťovat trochu hlad, takže je třeba mít po ruce nachystanou první pomoc k rychlému zakousnutí.
  2. Zřejmě budete častěji chodit na malou stranu, tedy je nutno víc pít.
  3. První týden asi nezjistíte žádný úbytek váhy. Nejpozději do 14 dní to začne fungovat a tuky budou  odcházet po půl kilogramu týdně.
  4. Výhodou dělené stravy je, že nemusíte pro sebe připravovat nic extra. Jen úpravu jídel podřídíte zásadám, na které si brzy zvyknete a při společném stolování si jen odpustíte některou složku – vezmete si maso se zeleninou a přílohu nabídnete jen hubeným členům domácnosti.
  5. Je dobré upozornit své okolí, že se stravujete jinak a že k tomu máte důvod. Vyhnete se tak situacím, kdy ze slušnosti zkonzumujete jídlo, které se pro vás nehodí.

 

Bulgur
  • půl hrníčku bulguru
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžička provensálského koření
  • sůl dle chuti

Bulgur dáme vařit do kastrůlku ve trojnásobném množství vody, přidáme provensálské koření, sůl a vaříme do změknutí. Mezitím si lehce orestujeme na oleji pokrájenou cibuli, poté přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, podlejeme vodou a dusíme do změknutí. Až bude bulgur i zelenina hotová, vše promícháme a můžeme podávat.

Tip na vylepšení - posypeme řeřichou, petrželkou či mořskými řasami.