
Život s úsměvem
Antioxidanty a vitamín B
Lidé, kteří chtějí zhubnout, jsou ochotni přistoupit na různé sebezničující diety, a nebo se trápit hladem. O čem ale většinou slyšet nechtějí, to jsou vitamíny řady B. Mají strach, že "se po nich přibírá", a dokonce i někteří lékaři je v této domněnce utvrzují. Pak se tedy protloukají svojí redukční dietou s nedostatkem těchto vitamínů, poruchami trávení a dalšími nepříjemnostmi, na které se pojďme podívat blíže...
Role vitamínů řady B při trávení a dalším zpracování živin je zásadní. Jsou nezbytné např. k tvorbě trávicích šťáv. I tím paradoxně napomáhají hubnutí - protože obtížný či zbržděný metabolismus živin není řešením nadváhy, ale naopak!
-
vitamín B1 (thiamin, aneurin) - umožňuje přeměnu energií v těle, podílí se na metabolismu všech tří živin - především štěpení sacharidů a složitějších cukrů, také napomáhá štěpení tuků i bílkovin (a alkoholu!). Při jeho nedostatku je patologicky snížená tvorba žaludeční šťávy, což může přinášet problémy s trávením. Také může dojít ke snížení funkce štítné žlázy, což má opět vliv na zpomalení hubnutí;
Nedostatek vitamínu B1 se projevuje pocitem únavy, nechutenstvím a zácpou.Jeho úplným nedostatkem vzniká těžké nervové onemocnění, tzv. nemoc beri-beri. Čím je strava bohatší na sacharidy, tím více organismus vitamín B1 potřebuje, protže jeho prostřednictvím se uvolňuje ze sacharidů energie.tento vitamín je rozpustný ve vodě a kuchyňskou úpravou se neničí.
Zdroje - jeho hlavním zdrojem je rýže, obilniny, luštěniny, kvasnice, vnitřnosti a ryby.
-
vitamín B2 (riboflavin) - zlepšuje vstřebání cukrů střevem a napomáhá tvorbě žaludeční šťávy;
Nedostatek způsobuje chorobné změny sliznic hltanu a hrtanu, křehkost nehtů, chudokrevnost, choroby oční sítnice, trhlinky ústních koutků. Znehodnocuje se působením světla (ztráty až 70%).
Zdroje - vyskytuje v kvasnicích, ve vejcíh, ve vnitřnostech, mléku, mase jatečních zvířat, v zelenině a obilných klíčcích.
-
vitamín B3 (niacin, vitamín PP, kyselina nikotinová) - Hlavní funkcí niacinu je účast na získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin. Niacin je důležitý pro adekvátní vývoj a růst. V poslední době se dostává do popředí další funkce niacinu - ve formě nikotinamidu aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Má vliv na diuresu - tzn., že při jeho nedostatku dochází k nadměrnému zadržování vody v těle (kterého se ženy většinou dosti obávají - a právem);
Nedostatek niacinu se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, např. nespavostí, ztrátou chuti k jídlu, bolestivostí jazyka a sliznice ústní dutiny
Zdroje: celozrnná mouka, listová zelenina, houby a droždí
-
vitamín B5 (panthenol) - nezbytný pro uvolňování energie z tuků i cukrů. Při jeho nedostatku se objevují poruchy trávení, nevolnost a dvanáctníkové vředy; Účastní se energetického využití mastných kyselin a je potřebná pro syntézu sterolů, např. cholesterolu, žlučových kyselin, provitaminu D a některých hormonů. Má význam při tvorbě protilátek a účastní se imunitních procesů. Kyselina pantothenová stimuluje obnovu kožních buněk, zklidňuje pleť a zabraňuje jejím zánětům a zarudnutí při jejím podráždění. Má také schopnost hydratovat a regenerovat narušené a poškozené vlasy.
Zdroje - pšeničné otruby, hrách a zelenina
-
vitamín B6 (pyridoxin) - je součástí řady komplexních "spalovačů" tuků, protože je důležitý pro metabolismus aminokyselin, a tím i pro tvorbu svalové hmoty a na uvolňování energie konverzí glykogenu na glukózu. Při zvýšeném příjmu bílkovin (který je součástí mnoha redukčních diet) jeho spotřeba stoupá. Při jeho nedostatku se objevují žaludeční křeče, nevolnost, zvracení;
Zdroje - v kvasnicích, pšeničných klíčkách, ve vnitřnostech a drůbežích játrech.
-
Vitamín B7 (Vitamín H, Biotin)
Vitamín B7 je nezbytný pro tvorbu tuků, enzymů rozklad cukrů. Říká se mu také vitamín H, z německého „haut“ = kůže, protože jeho nedostatek se projeví nejvíce právě na kůži. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, a právě proto je hojně užíván při léčbě diabetes mellitus 2. typu (neboli cukrovky).
-
Nedostatek vitamínu H se nejčastěji projeví slabostí, ospalostí, vyrážkou v obličeji, nechutenstvím, nutkáním na zvracení, mravenčením končetin a depresí. Jedním z prvních příznaků může být třepení konečků vlasů a lámání nehtů.
K absenci tohoto vitamínu může dojít po dlouhodobé léčbě antibiotiky, nadměrné konzumaci alkoholu a při poruchách trávení. U nás k nedostatku vlivem špatné potravy nedochází, jen pokud by někdo nadměrně konzumoval vejce. Vaječné bílky obsahují látku avidin, která na sebe tento vitamín váže. -
Pozor by si měly dávat těhotné ženy, protože výrazná absence vitamínu B7 na počátku těhotenství může zavinit vývojové vady embrya.
Zdroje - Biotin se hojně vyskytuje v játrech, ořechách, bobech, vaječném žloutku, kvasnicích, ovesných vločkách a v kaštanu. Je také produkován střevními bakteriemi, ale není v této formě příliš pro organismus využitelný.
Doporučená dávka je asi 0,15 mg.
-
Vitamín B8 (Cholin)
Vitamín B8 je základem neurotransmiteru acetylcholinu, nezbytného pro přenášení nervových vzruchů. Má vliv na dobrou paměť, jelikož spolu s mastnými kyselinami a fosforem vytváří látku zvanou lecitin. Lecitin jistě všichni dobře znají z reklam a ví, že je důležitou součásti nervových buněk. Vitamín B8 je zajímavý tím, že jako jeden z mála pronikne tzv. hemoencefalickou bariérou (bariéra mezi krví a mozkem) přímo do mozkových buněk a zde vytváří látky podporující paměť.Cholin zpracovává v těle cholesterol a tuky, čímž zabraňuje jejich ukládání. Proto působí preventivně proti rozvoji aterosklerózy, kardiovaskulárních a cévních onemocnění.
-
Nedostatek cholinu při běžné stravě není pravděpodobný. Projevil by se poruchami paměti, špatnou svalovou koordinací, nervozitou, bolestmi hlavy a špatným soustředěním. Absence vitamínu B8 je spojena s neurodegenerativními onemocněními jako je Alzheimerova choroba.
-
Zdroje B8- Nejvíce vitamínu B8 naleznete v rybách, plodech moře, játrech, vnitřnostech, kvasnicích, mléku, vaječném bílku, luštěninách, zelí, květáku, jablkách, červené řepě a otrubách.
V případě, že lidský organismus postrádá tento vitamín, je schopen si ho sám vytvořit z kysliny listově, methinoninu, vitamínu B12 a lecitinu. Užívání lecitinu jako potravinového doplňku podporuje tudíž i tvorbu cholinu. Lecitin si našel velkou oblibu mezi studenty a dalšími aktivními osobami, které touží po lepší paměti.Doporučená denní dávka je asi 0,5 až 3 gramů. Zvýšit dávku by měli alkoholici a osoby užívající antibiotika.
-
vitamin B9 kyselina listová (folacin, vit. M) - Kyselina listová má důležitou roli v metabolismu aminokyselin, stavebních složek bílkovin, takže se podílí na prakticky všech růstových a vývojových procesech v organismu. Účastní se rovněž biosyntézy nukleových kyselin, molekul, které nesou genetickou informaci v buňce, a některých složek nervových tkání. Kyselina listová je také důležitá pro správný vývoj a optimální funkci nervového systému v embryonálním stádiu vývoje plodu.
Podporuje krevní tvorbu a vytváří v organismu antisklerotické látky.
Zvyšuje žaludeční sekreci.
Nedostatek - při nedostatku tohoto vitamínu dochází k poruchám trávicí soustavy a k poruchám vstřebávání.Nedostatek kyseliny listové v obecné populaci je poměrně častý a to i v průmyslově vyspělých zemích. Závažný je nedostatek kyseliny listové u žen fertilního věku, resp. u těhotných. Deficience tohoto vitaminu může způsobit defekt míšní trubice plodu a předčasné narození, příp. potrat.
Zdroje - je přítomen v zeleném hrášku, v mladé cibulce, hl.salátu,v zelí ,chlebě, kvasnicích a v hovězích ledvinách a játrech.
-
vitamín B12 (cyanokobalamin) - je nezbytný k tvorbě červených krvinek. Podle některých vědců má vliv na růst svalové hmoty /několikanásobné dávky/, v normálních dávkáchmá vliv pouze na zvýšení svalové síly.Pokud není dodáván uměle je ho většinou nedostatek.
Nedostatek vitaminu B 12 je vzácný. Setkáváme se s ním ale u veganů, lidí, kteří vyloučili ze své stravy veškeré živočišné produkty. U dětí, kojených veganskými matkami, se mohou v prvním roce života projevit neurologické a hematologické poruchy. Zvýšené množství vitaminu B 12 je doporučováno pro těhotné a kojící ženy.
Zdroje - vitamin B 12 je pouze v živočišných produktech, zejména vnitřnosti (játra, ledviny, srdce a mozek), mezi další zdroje patří ryby, vejce a mléčné produkty.
Zdroje vitaminu řady B obecně
Zdroje těchto vitamínů v přírodní formě najdeme v celozrné rýži, droždí, luštěninách, zelené zelenině, kuřecím a rybím mase a v obilninách nejlépe celozrných.
Připomínám, že tento krátký přehled je učiněn pouze stručně, a pouze z pohledu hubnutí, nadváhy, trávení.
Je omylem se domnívat, že jestliže nedodám tělu vitamíny, které potřebuje, a následkem toho zhubnu, je vše v pořádku. O takové hubnutí by neměl nikdo z nás usilovat! Vždy s sebou nese velkou řadu vedlejších nepříznivých účinků z nedostatku nezbytné látky - od vypadávání vlasů, přes deprese a nervové poruchy až např. po poruchy funkce štítné žlázy či nevratné poruchy vidění.
Proto zejména při hubnutí, kdy bývá přirozený přísun vitamínů potravou snížen, byste si měli dopřát vitamíny B ve formě potravních doplňků.