
Život s úsměvem
Syrová (živá) strava - Raw food
Dovedete si představit, že byste se vzdali veškerých tepelně upravených pokrmů?
Jedli byste pouze zeleninu, ovoce a ořechy v syrovém stavu?
Jedním z módních trendů je tzv. syrová strava, která se vrací k našim dávným kořenům.
Co dovoluje za potraviny?
Jaké jídlo je zakázané?
V čem je syrová strava prospěšná a v čem naopak škodí?
Syrová strava neboli raw food. Také vám to zní příliš zdravě a představujete si pouze mísy salátu na různý způsob?
V podstatě jste velmi blízko. V rámci tohoto stravovacího směru jsou totiž povoleny pouze potraviny, které nejsou tepelně a chemicky upraveny. A to může být především zelenina, ovoce, ořechy nebo semínka.
Syrové stravování: Žádný chleba ani steak
Říkáte si, že to nezní špatně, protože v zelenině i ovoci je celá řada vitamínů a neustále čteme informace o tom, že je třeba jíst je pětkrát denně. Jenže dovedete si představit, že by syrová strava, tj. ovoce, zelenina a ořechy tvořily 80 – 100 % vašeho jídelníčku? Tak se totiž stravují vitariáni – příznivci syrové stravy.
Stejně jako na celou řadu problémů, existují i na syrové stravování dva proudy názorů. Jeden, který se ho zastává, druhý, který ho kritizuje.
Zastánci syrové stravy argumentují tím, že tepelně upravené potraviny ztrácejí vitamíny i enzymy. S tím nelze nesouhlasit, protože tepelná úprava ovoce i zeleniny prokazatelně ničí například vitamín C nebo kyselinu listovou (vitamín B9). Tyto látky, stejně jako další vitamíny obsažené v syrové zelenině a ovoci, jsou pro naše tělo nezbytné.
Některé vědecké výzkumy ukázaly, že tělo na syrovou stravu reaguje lépe než na tepelně upravené jídlo, kdy se v našem těle začne zvyšovat počet bílých krvinek, protože snědenou potravu vyhodnotily jako nepřítele. Při konzumaci syrového ovoce nebo zeleniny k podobné obranné reakci nedochází.
Nebezpečí syrové stravy
Nicméně přejít ze dne na den na syrovou stravu by mohlo mít za následek i zažívací potíže, protože naše tělo je již po generace stavěné na konzumaci teplého jídla. Navíc s tím souvisí i radikální nárůst příjmu vlákniny, což může naše tělo také snášet špatně.
V čem spočívá konkrétní nebezpečí syrového jídla? Stejně jako v případě jiných jednostranně vykloněných stravovacích směrů hrozí nedostatek některých živin. V případě raw food jsou to zejména živočišné bílkoviny a vitamín B12. Dokonce i někteří propagátoři syrové stravy hovoří o tom, že tepelně neupravené potraviny by měly tvořit maximálně 80 % našeho jídelníčku, aby si organismus zachoval zdravé fungování.
Jak přejít k syrové stravě?
Pokud se pro syrovou stravu rozhodnete, realizujte přechod pomalu. Tj. postupně vypouštějte tepelně upravené potraviny a nahrazujte je syrovou zeleninou a ovocem. Můžete začít například u večeře, kdy si místo chleba se sýrem dopřejete zeleninový salát.
Ráno si místo klasické snídaně zase můžete připravit salát ovocný doplněný o hrst ořechů.
Recepty
Živá pohanková kaše
čas přípravy surovin: 5 min5 min
- 0,5 hrníčku pohanky
- sirup z agáve
- skořice (nejlépe bio)
- goji (kustovnice čínská)
- Postup přípravy
Živá kašička je velice jednoduchá - ostatně jako většina raw pokrmů. :) Na 24 hodin si necháme ve vodě naklíčit pohanku a poté ji rozmixujeme v mixéru. Nalijeme do mističky, pokapeme agávovým sirupem a posypeme skořicí (nebo nepraženým kakaem). Můžete přidat sušené ovoce podle chuti (rozinky, brusinky,..já mám nejradši goji).
Pročištovací RAW polévka
Tento recept je od šéfkuchařky Dorit. Ta má certifikaci šéfkuchařky na živé rostlinné potraviny z Chopra.
- 2-3 mrkve
- 1 stonek fenyklu i s listy
- 1 malý svazek čerstvé Bazalky
- 1 snitku Rozmarýnu
- 1 snítku čerstvé Máty peprné
- 1/2 palce čerstvého zázvoru
- špetka skořice
- špetka Kajenského pepře (nemusí být)
- pár kapek sezamového oleje
- 1/2 lžičky kokosové tekuté aminokyseliny
- špetku keltské mořské soli
- 1 stroužek česneku
- 8-10 oliv bez pecek
- mladá kokosová dužina (nemusí být)
- 2-3 hrnky filtrované vody
Do mixéru dáte vodu, nakrájenou mrkev, nakrájený fenykl, mátu – můžete použít i se stonkem, a dále všechny ostatní přísady a rozmixujete. Můžete si zvolit jemnější polévku přidáním vody, nebo hustší a přidat více kokosových plátků.
Rajská polévka - RAW
Tento recept zde uvádím se souhlasem jeho majitele www.zivyzivot.cz
- 3-4 rajská jablíčka nebo vanička Cherry rajčátek
- 1 červená paprika
- 100 g sušených rajčat
- 4-5 polévkových lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- bazalka několik lístků
- oregáno několik lístků nebo prášek
- voda
- sůl
- Postup přípravy
Vše jednoduše rozmixujte, ale ne moc, aby to mělo ještě strukturu. Ohřejte, ale ne více než 40° C.
Pro ještě závislé na soli: přisolte si
Boršč - RAW
- 1-2 rajská jablíčka
- 2 mrkve
- 1 červená řepa
- 1 pomeranč
- 1 menší hlávka zelí (nebo půlka)
- 2-3 polévkové lžíce oleje (olivov, slunečnícový)
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu
- pažitka
- petržel
- řapíkatý celer
- Postup přípravy
V mixéru rozmixujte s vodou půlku řepy, 1 mrkev, rajská jablíčka a pomeranč.Zelí nakrájejte na slabší nudličky dlouhé asi 2-3 cm., dále nakrájejte petržel, řapíkatý celer, pažitku.Nastrouhejte mrkev a druhou půlku řepy.Vše dejte do vhodné nádoby a přidejte olej a šťávu s citronu.Pokud chcete můžete za stálého míchání ohřát - ne však více jak na 40° C. Ale studená je také moc dobrá.
Pro ještě závislé na soli: přisolte si