
Život s úsměvem
Při nedostatku hořčíku
Když vás chytnou křeče a vy se svíjíte v nepříjemné bolesti, vzpomenete si většinou na hořčík. Přece jste už někde slyšeli, že je to právě hořčík, který proti nim pomáhá.
Jaké jsou ale další projevy nedostatku hořčíku? V jakých potravinách ho najdete?
Hořčík je klíčový pro správné fungování lidského těla. Největší koncentrace této látky je uvnitř buněk, kde najdeme také DRASLÍK. Hořčík se podílí na celé řadě metabolických pochodů v těle, mj. se podílí na metabolismus vápníku a draslíku. Protože je důležitý pro správné fungování svalů, nervové soustavy a udržuje také zdravé kosti i zuby, měli bychom dbát na jeho dostatečný příjem. Jinak se můžeme vystavovat zbytečnému riziku některých zdravotních komplikací.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku - hlavní příznaky
- Problémy s dýcháním – pocit nedostatečného nadechnutí, nedostatek vzduchu.
- Brnění končetin a jazyka.
- Pocit vyschlých úst.
- Noční křeče – zejména v lýtkách.
- Zvýšená únava, podrážděnost.
- Bolest hlavy a poruchy soustředění.
- Pocit vnitřního napětí.
- Závratě a bolest žaludku.
Kdy pociťujeme málo hořčíku
Nedostatek hořčíku v těle se může projevit, i pokud dbáme na VYVÁŽENOU STRAVU a v potravinách ho přijímáme. Jsou totiž období, kdy dochází k jeho zvýšené spotřebě. Křeče v lýtkách se mohou objevit po větším sportovním výkonu – a někteří sportovci tento pocit dobře znají. Naše tělo tím říká, že má málo hořčíku, který potřebuje pro správnou svalovou činnost.
Zvýšenou potřebu hořčíku mají lidé, kteří holdují alkoholu, dále také diabetici. Na jeho dostatečný příjem by měly dbát i těhotné ženy a lidé trpící depresemi, protože jejich intenzitu může zvyšovat právě nízký příjem hořčíku v potravinách.
Potraviny s obsahem hořčíku
Naštěstí není těžké HOŘČÍK Z POTRAVIN doplnit. Stačí drobná úprava jídelníčku, kdy zařadíme stravu bohatou na tuto látku.
Přirozeným zdrojem hořčíku je ze zeleniny artyčok a z ovoce banán – tyto potraviny mají vůbec nejvyšší obsah hořčíku na 100 g. K dalším potravinám bohatým na hořčík patří:
Z OVOCE | ZE ZELENINY A LUŠTĚNIN |
|
|
Z dalších potravin bohatých na hořčík můžeme doporučit:
mandle, ořechy, celozrnné pečivo, ovesné vločky, ze sýrů zejména parmezán nebo tvrdé sýry, brambory, celozrnnou rýži, pohanku, bulgur, otruby, candáta nebo tuňáka.
Jídelníček z potravin s hořčíkem
Pro inspiraci jsme pro vás připravili ukázkový jídelníček, který zahrnuje potraviny bohaté na hořčík.
Snídaně: Dvě hrsti ovesných vloček, pokrájený banán a ořechy zalijte mlékem nebo bílým jogurtem. K pití BYLINNÝ čaj.
Svačina: Broskev.
Oběd: Grilovaný candát s celozrnnou rýží a zeleninovou oblohou
Svačina: Hrst datlí.
Večeře: Čočkový salát s červenou cibulí, celozrnné pečivo. + zelenina