Život s úsměvem


Candida  - dieta 

Projevy kvasinkové infekce

Kandidóza se projevuje různými symptomy jako např. špatným dechem, zahleněnou ústní dutinou, bílým povlakem na jazyku a v ústní dutině. Dále pak únavou, nespavostí, oslabeným imunitním systémem, bolestmi připomínajícími chřipkové onemocnění, nízkou tělesnou teplotou, zažívacími problémy, svědivostí, zvýšenou chutí na sladké, dokonce i sennou rýmou. 

Pokud o toto jde - zjistíme již při vhledu do živé kapky krve , kde sledujeme  přítomnost a množství mykozy v plasmě .

Dále je toto možné diagnostikovat kultivačním vyšetřením stěrem z postižené sliznice.

V případě pozitivního výsledku na candidu by měla nastat pomoc -  protikvasinková infekce.

 

Dieta při kvasinkové infekci

Protikvasinková dieta je tak trošku běh na dlouhou trať a je třeba ji držtet 3 až 6 měsíců a následně se vyvarovat všeho, co by mohlo  mít na svědomí přemnožení Candidy albicans. 

Pokud bych tuto dietu měla nějak specifikovat, pak jako zdravý způsob stravování, jež neuškodí nikomu a má naopak i své další výhody jako je např. pozvolná redukce váhy a ozdravení vnitřního prostředí těla.

 

Zásady protikvasinkové diety 

  • Zaměřit se na pestrou a vyváženou sezónní a lokální stravu.
  • Zvýšit příjem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. 
  • Zaměřit se na potraviny s probiotickými kulturami.
  • Vybírat si jen libové maso a ryby.
  • Dodržovat dostatečný pitný režim (vypít okolo 2,5 litru vody).
  • Jídlo připravovat tak, aby si zachovalo své výživové látky (na páře, ohříváním keramickém nádobí).
  • Vyloučit cukr, bílou mouku, bílou rýži a mléko ze svého jídelníčku.
  • Vyhýbat se potravinám obsahujícím konzervační látky, umělá barviva a sladidla.
  • Nejíst nic tučného, slaného nebo příliš kořeněného, jídlo lze dochutit čerstvými bylinkami.
  • Omezit nebo úplně vyloučit ze svého jídelníčku kávu, černý čaj a alkohol.

 

Vhodné potraviny při kvasinkové infekci

Zelenina: saláty a luštěniny: artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury a všechny druhy zelí.

Ovoce: citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Houby: houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony, ale hlavně HLÍVU ústřičnou, reishi.

Koření: čerstvé a sušené bylinky, křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka. 

Živočišné produkty: zakysané mléčné výrobky s živými kulturami, libové maso, ryby a mořské plody a vejce. 

Obilí: v menší míře celozrnné výrobky, jáhly, pohanka. 

Oleje a tuky: za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje. 

Semena a ořechy: burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové ořechy a vlašské ořechy. 

Nápoje: čaj lapacho (čaj Inků), čaj maté, čaje (kromě ovocných čajů), neperlivé a minerální vody, zeleninové šťávy.

 

Nevhodné potraviny při kvasinkové infekci

Sladkosti: cukr (bílý, hnědý, práškový, krystalový), cukrovinky, hroznový cukr, kandys (řepný cukr), koláče, med, ovocný cukr (fruktóza), pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa. 

Ovoce: sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy (z jablek nebo hrušek), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina a luštěniny: konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem. 

Živočišné produkty: marinované pokrmy, ovocné jogurty, plísňové sýry, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami. 

Obilí: bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zahušťování omáček, těstoviny z bílé mouky. 

Nápoje: alkoholické nápoje (s výjimkou velmi suchého vína), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.