
Život s úsměvem
Při cukrovce
Při cukrovce je nutné dbát na správnou skladbu jídelníčku.
Diabetická výživa je totiž součástí léčby cukrovky.
Jak by měla dieta při cukrovce vypadat?
Jaké potraviny do jídelníčku zařadit a jakým se naopak vyhnout?
Cukrovka už zdaleka není jen stařeckou nemocí, ale postihuje i mladé lidi a děti. Jedná se o nemoc, kdy organismus není schopen vyrábět inzulín. Tento hormon pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
Dieta při cukrovce
Základem diabetické diety je vyloučit z jídelníčku jednoduché sacharidy, tedy například cukr, marmelády, slazené nápoje a další potraviny obsahující cukr.
Dalším důležitým předpokladem diety při cukrovce je jíst často a pravidelně – tzn. minimálně pětkrát denně. Diabetiky by se měl vyhnout nevyváženému příjmu potravy, kdy se jeden den bude přejídat a další bude hladovět.
Povolené a zakázané potraviny
K zakázaným potravinám diety při cukrovce patří kromě potraviny obsahujících cukr také tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, potraviny obsahující vysoké množství soli (chipsy). Diabetiky by měl naopak do svého jídelníčku zařadit zdravé – především rostlinné – tuky (olivový olej, nízkotučné jogurty, tvaroh, mléko). Z masa pak především maso bílé a libové (kuřecí, krůtí, rybí). Maso by se mělo upravovat vařením, pečením nebo grilováním, smaženému masu je lepší se vyhnout.
Doporučováno je velké množství zeleniny, která by však měla obsahovat malé množství sacharidů. Vhodný je například květák, rajčata, ředkvičky, celer, zelené papriky, chřest nebo salát. Na obsah cukru bereme zřetel i při výběru ovoce, kterého by měli diabetici konzumovat menší množství. Z pečiva by diabetici měli sáhnout po tom celozrnném.
Dieta při cukrovce a dezerty
Co si počít, když musíte při cukrovce držet dietu, ale máte chuť na sladké? Dezertům se nemusíte úplně vyhýbat, samozřejmě si je dopřejte, ale pouze jednou za čas! Čokoládové dorty nahraďte tvarohovými a ovocnými dezerty. Zkuste si hlídat příjem cukru, a pokud si některý den dopřejete sladké, přizpůsobte tomu zbytek jídelníčku a přidejte nějaký pohyb navíc – třeba procházku v lese.
Zásady:
- Jezte pravidelně a často (minimálně pětkrát denně). Ideální je naučit se jíst vždy ve stejnou dobu.
- Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru.
- Vyhněte se pochutinám, jako jsou sušenky, čokoláda, slazené nápoje, ale třeba i přesoleným potravinám, jako jsou chipsy.
- Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky, pečivo jezte jen celozrnné.
- Omezte potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru (například hroznový cukr, bílá rýže, bílé pečivo, brambory).
- Naopak jezte více potravin, které uvolňují energii postupně (luštěniny, zelenina, sójové maso).
- Mýtem je, že musíte jíst dia výrobky – nemusíte. Některé z nich mají totiž také vysoký obsah tuku, což není pro vaši dietu dobré.