Život s úsměvem


Při celiakii

POTRAVINA BEZ LEPKU   pohanka

Pohanka patří mezi rostliny rdesnovité.

Má přímou načervenalou lodyhu vysokou obvykle asi půl metru až metr a dlouze řapíkaté celokrajné listy, které jsou na bázi střelovitě srdčité, a bílé nebo narůžovělé květy.

Plody jsou drobné tmavohnědé trojboké nažky s ostrými hranami. Tato rostlina má krátkou vegetační dobu, protože v její původní domovině je léto krátké a teplé. Pohanka má poměrně nízké výnosy, a proto zřejmě jednu dobu málem z našeho jídelníčku vymizela.

Bylina má celou škálu různých využití. Slouží jako obilnina, pícnina, zelené hnojivo a je i medonosná. Mladé výhonky se upravují jako zelenina, čerstvé listy jako špenát, nažky se mohou uplatnit v lihovarnictví. Mele se z nich také krupice nebo mouka. Pohanka neobsahuje lepek, je proto vhodná pro osoby trpící celiakií (celiakální sprue).

DOBRÝ ZDROJ RUTINU

Pohanka má vysokou výživnou hodnotu.

Obsahuje bílkoviny (12 až 15 procent), aminokyseliny, tuky, polysacharidy, vlákninu, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitaminy B1 a B2, cholin, vitamin E, rutin, antokyany, kyselinu křemičitou.

Rutin je sloučenina s antioxidačními účinky, která se chemicky řadí mezi flavonové glykosidy. Pohanková nať jej obsahuje poměrně vysoké množství, někdy se z ní dokonce rutin izoluje.

RUTIN  -  slouží k léčbě oběhových problémů, posiluje kapiláry, snižuje jejich lámavost, má pozitivní vliv na stav křečových žil, podává se při omrzlinách, krvácení do sítnice, vysokém krevním tlaku a poškození radiací.