Život s úsměvem


Blahodárné účinky bulguru 

Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu. 

Bulgur v kuchyni 

Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou "dojít". Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem - nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte. 

Pokrmy z bulguru 

Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem. 

Nejznámějším pokrmem z bulguru je bulgurový salát zv. tabbouleh, původem z Libanonu a Sýrie. Recept je velmi jednoduchý, posuďte sami:

 

Libanonský salát Tabbouleh 

2 svazky petrželky, 

1 lžíce máty, 

2 hrnky namočeného bulguru

8 rajčat, 

1 cibule, 

3 lžíce olivového oleje, 

2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř 

Petrželku a mátu nakrájejte na drobné kousky. Rajčata a cibuli na kostičky. Dejte do mísy spolu s bulgurem, který jste hodinu namáčeli. Dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem. Servírujte na míse vytvořené z hlávkového salátu. 

 

 

Bulgur na kari a s mandlemi

  • 1 hrníček rýže Basmati
  • 1/2 hrníčku bulguru
  • 350 g mražené kukuřice
  • 300 g hlávkového zelí
  • 20 ks mandlí
  • 1 lžíce másla Ghí
  • 1 lžička kari koření
  • sůl podle chuti

Bulgur se vaří ze všech surovin asi nejdéle, proto jím začneme. Propláchnutý bulgur zalijeme vrchovatým hrníčkem vody a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 25 minut. Během vaření není potřeba míchat. Rýži Basmati též propláchneme vodou a uvaříme do měkka pod pokličkou v poměru 1:2 vody. Zelí nakrájíme na drobné kousky. Dále si připravíme mandle. Spaříme je horkou vodou, necháme pár minut odstát a můžeme začít loupat. Máslo Ghí rozpustíme v hluboké pánvi, přidáme kukuřici, pokrájené zelí, osolíme a podusíme pod pokličkou. Jakmile je zelí měkké a kukuřice prohřátá vmícháme kari koření, uvařenou rýži a bulgur. Důkladně promícháme a vše ještě pár minut povaříme. Podáváme zdobené mandličkami.

 

Bulgur s česnekem a čerstvými listy špenátu

  • 150g bulguru
  • 150g směs zeleniny (mrkev, hrách, kukuřice)
  • 4 listy čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek na posypání
  • 1 lžička kari koření 
  • sůl podle chuti

Do hrnce vsypeme několikrát propraný bulgur, přidáme špetku soli a lžíci olivového oleje. Zalijeme horkou vodou a dusíme na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání. Vaříme v poměru 1 díl bulguru, 2 díly vody. Po 5 minutách přidáme kari a zeleninu, po dalších 5 minutách omyté a na kousky pokrájené špenátové listy. Zhruba po 15 minutách by měl bulgur téměř všechnu vodu vstřebat, v této chvíli vypneme vařič, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme pod pokličkou dojít.

Podáváme sypané sezamovými semínky.

 

Bulgur s restovanou cibulkou

  • 500g bulguru
  • 250g hlávkové zelí
  • 40g tempehu uzeného
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl podle chuti

Nejdříve si očistíme zeleninu, cibuli a česnek oloupeme. Zelí pokrájíme na tenké nudličky, cibuli nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo a tempeh na kostičky. Bulgur několikrát propereme, nasypeme do hrnce, přidáme zeleninu a tempeh. Zalijeme horkou vodou zhruba 2 cm nad povrch a vaříme na mírném ohni do měkka. Je-li potřeba během vaření vodu dolijeme. Mezitím si na pánvi na olivovém oleji pozvolna osmahneme cibulku. K bulguru těsně před koncem vmícháme prolisovaný česnek, majoránku a podle chuti osolíme. Servírujeme s osmahnutou cibulkou.

 

Bulgurové rizoto

  • 200g hrášku
  • 200g kukuřice
  • 20g tempehu uzeného
  • 1 hrníček rýže Basmati
  • 1 hrníček bulguru
  • 2 červené papriky
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička kari koření
  • máslo Ghí
  • sůl

Rýži a bulgur propláchneme, nesesypáváme, protože jej nebudeme vařit dohromady. Do hrnce s rýží ještě přidáme na kousky pokrájený tempeh a uvaříme podle návodu doměkka. Bulgur uvaříme taktéž doměkka, nesolíme.  Na pánvi na másle osmahneme jarní cibulku, přidáme na malé kousky pokrájenou zeleninu, povaříme s kari kořením a podle chuti osolíme. Vmícháme uvařenou rýži a bulgur

 

Salát z jemného bulguru nebo kuskusu

Do velké mísy dejte jemný bulgur a vařící vodu. Zamíchejte a nechte bulgur odpočívat 5 - 10 minut, dokud neabsorbuje všechnu vodu. Bulgur nesmí být vlhký, voda se musí všechna absorbovat a objem bulguru se zdvojnásobí. Zatím na oleji osmahněte cibulku, přidejte rajčatovou pastu, sůl a duste 1 - 2 minuty. Tuto směs smíchejte rukama s bulgurem. Potom přidejte citrónovou šťávu, kmín a sušenou mátu. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Nakonec přidejte rajčata, okurek, zelenou cibuli, salát, petrželku nebo kopr a vše promíchejte.

Kiris můžete podávat s hlávkovým salátem, nakládanou zeleninou nebo nakládanými chilli papričkami

 

Bulgur s houbami

150 g pšeničného bulguru,

400 ml vody (bujónu),

4 lžíce oleje,

2 cibule,

zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať),

300 g jedlých hub,

100 g nakrájeného celeru,

1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky,

2 stroužky rozetřeného česneku,

1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky

Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ješte 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem.

 

Jemné bulgurové knedlíčky

150 g bulguru,

5 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory),

400 ml mléka,

1 lžíce másla, sůl,

2 lžíce pšeničné mouky,

2 vejce,

1 svazek bazalky

Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, na mírném ohni vaříme 10 minut. Po odstavení z ohně necháme ještě pod poklicí stát cca 5-10 minut. Pak přidáme máslo a necháme odkryté vychladnout. Do vychladnutého přidáme žloutky, bramborovou kaši, usekanou bazalku nebo petrželku (nepoužíváme ji pokud chceme připravit knedlíčky na sladko), pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Pokud se knedlíčky rozvařují, těsto zahustíme moukou. Když knedlíčky vyplavou na povrch, ještě je chvíli povaříme, opatrně vybereme na mísu, přidáme kousek másla (nebo zakapeme olejem) a promícháme. Knedlíčky mužeme podávat s masem, zeleninou, omáčkami, zdobíme bazalkou. Rovněž je možné připravit knedlíčky na sladko s ořechy, mákem, tvarohem a pod. (uvařené a omaštěné knedlíčky zasypeme cukrem, přidáme ořechy, nebo jiné z uvedených surovin a podáváme; možné je i plnění ovocem).

 

Kuřecí kari bulgur

30 g másla, 500 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř, 1 velká nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 400 g čerstvých oloupaných (nebo konzervovaných) nakrájených rajčat, 300 g ružiček květáku, 60 g rozinek, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu

Kuřecí maso opékáme na másle cca 5 minut na slabém ohni až do mírného zhnědnutí. Vybereme ho na talíř, ochutíme solí a trochou pepře. Na másle zbylém na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme kari (i šafrán), bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přivedeme do varu. Pod pokličkou dusíme 15 minut, občas zamícháme. Přidáme kuřecí maso, hrášek a opět přivedeme k varu. Pod pokličkou pak dusíme všechno ještě cca 10 minut. Podáváme s čerstvým jablkovým kompotem (3 středně velká jablka oloupeme, pokrájíme na měsíčky, dáme do menšího hrnce, přidáme 1 lžíci cukru a podlijeme 150 ml vody. Dusíme do měkka. Ochutíme citrónovou šťávou, skořicí a případně osladíme). Stejným způsobem můžeme připravit i jiné ovoce vhodné jako součást přílohy.

 

Bulgur s tuňákem

Bulgur vložíme do kastrolu, přidáme požadované množství vody (podle návodu) a přiměřeně osolíme, pro lepší trávení opepříme. Necháme minutku povařit a přidáme plechovku tuňáka v oleji a jednu ve vlastní šťávě (mohou být kousky i drť). Přiklopíme poklicí a necháme dojít na mírném plameni doměkka.

Směs promícháme a můžeme servírovat. Ingredience jsou určeny pro dvě porce. Podáváme nejlépe s křehkým ledovým salátem, který upravujeme běžným způsobem. Můžeme nakombinovat s rajčaty, okurkou, někdy olivami. Salát zaléváme balsamikem a přiměřeně solíme.

Bulgur můžeme připravovat i bez solení - pro dietáře. Nebo naopak s různým kořením dle chuti a vkusu každé kuchařky. Bulgur i tuňák má specifickou chuť, kterou je ovšem škoda upozadit výrazným kořením.

Pro obměnu je možné s tuňákem přidat i kousky zeleniny jako je brokolice, mrkvička nebo celer.

 

Kuřecí prsa se zelím a bulgurem

Ingredience

  1. 300 g pšeničného bulguru
  2. 300 ml i více teplé vody nebo vývaru 
  3. dle chuti: sůl 
  4. 1 menší zelí nastrouhané 
  5. 2 cibule 
  6. dle chuti: zelená petrželka, bazalka i sušená, pažitka, česnek 
  7. 3 ks kuřecí prsa 
  8. dle potřeby: olej 
  9. dle chuti a potřeby: máslo, kurkuma, kari koření, špetka pálivé papriky

Postup přípravy

  • V kastrolu na oleji osmahneme pokrájené cibule, přidáme čerstvé nakrouhané zelí (nejlépe z okurkového kruhadla), z počátku opékáme zprudka, pak zmírníme a bez přilévání vody restujeme doměkka. Bulgur 3x propláchneme vodou, přidáme do kastrolu se zelím, zalijeme teplým vývarem nebo vodou, přiklopíme pokličkou a po dobu 20 minut v troubě dusíme na 180 °C. Po uplynutí této doby zkontrolujeme tekutinu v kastrolu, podle potřeby podlijeme, přidáme bylinky, promícháme, dáme dusit na dalších 10 minut, pak troubu vypneme a pod pokličkou v troubě necháme dojít. Mezitím si na pánvi na rozpuštěném másle a oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, až zbělají přidáme špetku pálivé papriky, kurkumu a kari koření. Na talíři z bulguru a zelí vytvoříme kruh a doprostřed vložíme orestovaná kuřecí prsa.
 

Králík na zelenině s bulgurem

Ingredience

  1. 150 g bulgur
  2. 80 g mrkev
  3. 100 g petržel
  4. 660 g králík
  5. 10 g ocet
  6. špetka sůl, drcený kmín, bobkový list, nové koření

Postup přípravy

  • Do 300 g osolené vařící vody nasypeme bulgur, přiklopíme pokličkou, povaříme 2 minuty a necháme 15 minut odstát. Mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na struhadle na hrubo, dáme na plech, na zeleninu položíme okořeněného králíka, přidáme bobkový list a celé nové koření. Zastříkáme octem, podlijeme vodou a dáme upéct do trouby. Po upečení vyndáme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Podáváme s bulgurem.
 

Je to taková Popelka, co odkáže překvapit. Na první pohled se nezdá být ničím výjimečná a atraktivní, přesto patří mezi tři nejvýznamnější plodiny světa a v ČR.S bulgurem už nebudete mít téměř žádnou práci


Autor: Coutry Life

Zapečená rajčata s bulgurem a nivou – žádné nudné zrní, ale nejoblíbenější jídlo restaurace Country Life. Recept exkluzivně dále

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Obecná pravda, která se velmi často skloňuje i při hledání zdravějšího způsobu života.

Za nejčastěji uváděné důvody, proč zůstat u ovarového kolena a chleba se sádlem, jsou považovány:

  • vysoká cena zdravých potravin
  • dlouhá doba přípravy
  • podivný vzhled a chuť zdravých pokrmů

Všechny body dnes popřeme. Představím vám sílu i vnitřní bohatství pšenice. Dozvíte se, jak ji nenásilnou formou začlenit do běžného českého jídelníčku. Zapomeňte na saláty a jiné směsky zrní bez chuti. Nabídnu vám klasickou sekanou z masa a rajčata s nivou, která se dají vylepšit bulgurem – tedy předvařenou nalámanou pšenicí.

Bulgur

  • Nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů.
  • Bulgur je již předvařený, což usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Je možné ho jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.
  • Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel.
  • V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.
  • Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.


 

Zrna pšenice slouží k výrobě chleba, těstovin, škrobu, krup, otrub, krupice, šrotu, lihu i piva. Když ale chcete z pšenice dostat maximum, musíte si s ní trošku pohrát: „Pšenice se nejdřív smíchá s vodou a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí,“ prozradila nám proces výroby bulguru Lubomíra Chlumská ze společnosti Countrylife.cz.

Uvnitř zrna se tímto složitým postupem přemění škrob na jednoduché cukry, díky čemuž je bulgur velice dobře stravitelný.

Významná plus bulguru:

  • vysoká nutriční hodnota
  • obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
  • vysoký obsah vlákniny
  • minimální množství tuku
  • obsah bílkovin
  • podporuje činnost střev a nervové soustavy
  • nenadýmá
 
Jak připravit bulgur

Autor: Vitalia.cz

Bulgur suchý a po uvaření – ze sta gramů na více než trojnásobek

Mezi jeho další nesporné výhody patří i jednoduchá a rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat, zhruba hodinu, rychlejší je ho cca 10–12 minut povařit. I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salátů, poslouží i jako příloha k masu či zelenině. Vaše sympatie si získá i jako obměna rýže v rizotu nebo náhrada části mletého masa v sekané.

Sekaná s bulgurem

  • 1 kg mletého masa (v poměru 50:50 hovězí, vepřové)
  • 100 g suchého bulguru
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhanky
  • bylinky: majoránka, tymián, petrželka

Bulgur necháme v horké vodě nabobtnat, případně vsypeme do horké vody a vaříme cca 10 minut, necháme vychladnout. V míse smícháme mleté maso, vejce, na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek. Podle potřeby přidáme hladkou mouku a strouhanku, dochutíme solí a pepřem. Jako poslední zapracujeme do směsi bulgur. Vytvoříme dvě šišky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče. Podlijeme vodou a pečeme na 180 °C cca hodinu.

Přečtěte si: Bezmasé recepty – inspirace nejen pro vegetariány

 

Jak vidno, i českou klasiku lze obohatit o vitamíny, minerály, vlákninu a lahodnou oříškovou chuť, kterou bulgur vyniká. A docela určitě to ani váš rodinný rozpočet nezatíží. Půlkilovku bio bulguru koupíte zhruba za 36 Kč. Vzhledem k tomu, že rád saje vodu, ze 100 g suchého produktu získáte cca 322 g uvařeného bulguru.

Pokud vás však na maso neužije, máme pro vás specialitu, kterou jen pro server Vitalia.cz poskytla restaurace Country Life. Jde o nejoblíbenější jídlo v této restauraci.

Zapečená rajčata s bulgurem a nivou

na 6 porcí

  • 150 g bulguru
  • 6 velkých rajčat
  • 50 g tmavozelené čočky
  • 100 g nivy
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička zeleninového bujónu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel nebo koriandr)

Rajčata omyjte, odkrojte spodek a opatrně vydlabejte. Vydlabanou dužinu můžete použít do zeleninového salátu nebo na přípravu polévky. Čočku a bulgur uvařte podle návodu do měkka, ochuťte bujónem. Na pánvi na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou červenou cibuli, přidejte nakrájenou papriku a orestujte. Vmíchejte do bulguru společně s nakrájenou nivou, uvařenou čočkou a bylinkami. Směsí naplňte rajčata a v předehřáté troubě zapékejte 10–15 minut při 180 stupních.

 

Další informace

http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html